t schoapie viert 10 jarig bestaan met open dag

Even terug naar 2007/2008. Martin en Silvia hadden een eigen boerderij, maar Martin was het plezier in zijn werk langzaam maar zeker kwijt geraakt. Hij startte met een beroepskeuzetraject. “Het was mijn nadrukkelijke wens om iets te doen op de locatie van mijn boerderij”, stelt hij. “Maar ja, een lege varkensstal, wat doe je daarmee?” De test wees uit dat zijn belangstellingen lagen op het gebied van de zorg(dienst)verlening. Gecombineerd met de verzorging van (enkele) dieren. “Zo kwamen we uit bij de kinderopvang. En dan op de boerderij, dus ook met aandacht voor dieren. Ik was het zat dat ik als boer altijd aan het werk was. Heb ik ook nog eens een weekend vrij, dacht ik nog.” Hij begint te lachen. “De praktijk bleek anders!”

’t Schoapie ging van start met twee groepen: Kinderopvang voor tien kinderen van 0-4 jaar en tien kinderen in de buitenschoolse opvang (BSO). Al in 2010 breidden Martin en Silvia uit met een tweede kinderopvanggroep en tien kinderen meer in de BSO. En zo bleven ze reageren op de groeiende vraag. In 2015 startten de twee bovendien met de Bloemenweide: een nieuwe ruimte die (deels) bestemd was voor specialistische kindzorg. Gericht op kinderen met speciale behoeftes die extra aandacht nodig hebben. En de Bloemenweide is inmiddels dus ook alweer uitgebreid met een nieuwe groepsruimte, die zondag 15 juli officieel wordt geopend.

Zo breed mogelijk
Anno 2018 biedt ’t Schoapie Kinderopvang, peuterwerk, BSO, vakantieopvang en specialistische kinderopvang. Elke week krijgen Martin en Silvia en hun ruim twintig medewerkers (circa twaalf fte) 214 kinderen over de vloer. Grotendeels afkomstig vanuit het gebied binnen een straal van 10 kilometer rondom Mariënheem, maar ook uit een stad als Deventer. De kinderen kunnen van school worden opgehaald in Raalte, Mariënheem, Haarle en Nieuw Heeten.

“We proberen een zo breed mogelijk pakket te bieden”, stelt Silvia. “In principe is het onze bedoeling dat alle broertjes en zusjes hier terecht moeten kunnen. Dat lukt alleen niet als een kind echt héél specifieke zorg nodig heeft, maar zelfs dan denken we graag met de ouders mee over mogelijke alternatieven.”

Platteland
“Het mooiste van het werk is om onze kennis van dieren over te brengen op de kinderen en de medewerkers”, vult Martin aan. “Dat hebben we altijd heel belangrijk gevonden: de kinderen respect voor het platteland bijbrengen. We hebben hier koeien, schapen, een pony’s, geiten, kippen, cavia’s en nog veel meer. Als een schaap moet lammeren, betrekken we de kinderen erbij. Ze mogen ook helpen bij het schapen scheren. En we betrekken ze ook bij onze kas en tuin. Het is niet dat ik het boeren mis, maar ik vind het wel mooi om de zorg voor de kinderen te combineren met die voor de dieren.”

Met de opening van de nieuwe ruimte van de Bloemenweide vinden Martin en Silvia het, wat uitbreidingen betreft, voorlopig welletjes. Silvia: “Zeg nooit nooit, maar ik dacht dat we het hier voorlopig maar eens bij hielden.” Martin: “Zo denk ik er ook over, maar ja, het is een boer eigen om bij groeiende vraag uit te breiden. Maar nu eerst maar eens pas op de plaats!”

Open dag
De open dag op zondag 15 juli duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Rond 11.15 uur wordt de nieuwe ruimte van de Bloemenweide geopend. De bezoekers kunnen een kijkje nemen op het erf en in de verschillende ruimtes, kennismaken met de buitenspeelruimte, meer te weten komen over het reilen en zeilen bij ’t Schoapie en de verschillende dieren bekijken. Verhinderd? Neem dan gerust contact op om op een andere datum langs te komen. ’t Schoapie is te vinden aan de Raamsweg 47a. Meer informatie op staging2.schoapie.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.