rijssen holten als enige overijsselse gemeente niet aangesloten bij statiegeldalliantie

Dat meldt RTV Oost.

SGP fractievoorzitter André Scheppink gelooft niet in het heffen van statiegeld op plastic flessen. “Je aansluiten bij de Statiegeldalliantie is te simpel. Dat is symboolpolitiek. Bovendien is het geen lokale kwestie. Het heeft daarom ook geen zin er lokaal veel energie in te steken.”

Mensen opvoeden
André Scheppink denkt wel dat het gedrag van mensen te beïnvloeden is. “Je kunt mensen best opvoeden. Niemand gooit toch nog een flesje uit een auto? Dat je dat niet doet is inmiddels algemeen geaccepteerd. Lokaal moet je doen wat je kunt doen. Daarnaast moet er misschien landelijk iets gebeuren.”

Volgens André Scheppink is het vergeleken met jaren geleden tegenwoordig stukken beter gesteld met de hoeveelheid zwerfafval op straat. D66 fractievoorzitter Herman Klein Velderman ervaart dat anders. “Vorig jaar ben ik eens met een tasje door het centrum gelopen om zwerfafval te verzamelen. Dat tasje zat toen in mum van tijd vol.”

Schoonste winkelgebied
D66 diende eind vorig jaar nog een motie in waarin de gemeente opgeroepen werd zich aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie. Deze motie werd alleen gesteund door de PvdA. Klein Velderman vindt dit onbegrijpelijk. “Uitgerekend als je als gemeente meedoet aan de verkiezing van schoonste winkelgebied van Nederland zou je je bij de Statiegeldalliantie moeten aansluiten.”

Op de website van de gemeente meldt wethouder Jan Aanstoot dat de gemeente “bezoekers van de winkelcentra bewust wil maken van het belang van schoon.” Wethouder Jan Aanstoot roept inwoners op mee te helpen met het schoonhouden van de gemeente en daarmee zwerfvuil te voorkomen.

Tot voor kort waren Rijssen-Holten en Staphorst de enige Overijsselse gemeenten die niet bij de Statiegeldalliantie waren aangesloten. Staphorst heeft zich begin juli alsnog aangemeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.