raaltenaar han nijboer voelt zich thuis als rector carmel college salland

In 1977 behoorde Nijboer zelf tot de eerste groep Havo-gediplomeerden van het toenmalige Florens Radewijns College, een van de voorlopers van het huidige Carmel College Salland. Na de Pabo werkte hij nog een jaartje een dag per week op de Raalter school, voordat hij een volledige betrekking kreeg in Oldenzaal. In die tijd was het een hele klus om een baan in het onderwijs te vinden. “Van de dertig studenten in mijn Paboklas zijn er maar drie echt in het onderwijs beland. Ikzelf wist het altijd zeker, ik wil het onderwijs in.”
Via onder meer Oldenzaal en Deventer keerde hij als 58-jarige terug als rector in het dorp waar hij altijd is blijven wonen, bij de school waar ook zijn drie kinderen naar toe gingen. Geen slotakkoord van een paar jaar, zo maakt hij enkele keren heel duidelijk. “Ik mag geloof ik op mijn 67-ste met AOW, dus ik ga mooi die negen jaar hier vol maken. Met heel veel plezier.”

Schandaal
Afgelopen maanden is hij vooral druk geweest met praten en kennismaken met docenten, leerlingen en ouders. “Er wordt hier heel open gesproken over wat goed gaat en wat nog verbeterd kan worden. Die openheid doet me plezier.” In die beginperiode kwam ook het Maastrichtse schandaal met Vmbo-diploma’s uitgebreid in het nieuws. “Dan schrik je, vooral omdat die 354 leerlingen daar niet hebben gekregen waar ze recht op hadden. Zoiets hoort hen niet te overkomen, dat gun je ze niet. Hier op het Carmel hebben we dat hele proces ‘in control’, daar zijn allerlei procedures voor, maar je kijkt toch nog een keer alles even door. Om te constateren dat het hier goed zit, al blijft het altijd mensenwerk. Ik vond het erg mooi dat onze eigen eindsecretaris voor de examens afgelopen weken drie dagen in Maastricht is wezen helpen. Vergeet trouwens niet dat er jaarlijks tussen de 100 en 150.000 leerlingen in Nederland een diploma krijgen.”

Daling
Bij het Carmel College Salland ging het dit jaar om diploma’s voor 350 Vmbo- en praktijkonderwijs- en 225 Havo/Vwo-leerlingen. De komende jaren zal dat iets minder worden, de Raalter school verwacht dat over zo’n vijf jaar het aantal leerlingen gedaald is van de huidige 2750 naar rond 2500. “Mijn voorgangers hebben dat al keurig voorbereid. Het is natuurlijk ook geen verrassing. Als er in de eerste klas van de basisschool tien leerlingen zitten, dan zul je daar acht jaar later geen elf leerlingen uit krijgen. Die prognoses kennen we en daar is al goed op ingespeeld. Wat is verder het natuurlijk verloop bij de docenten, wat is er over vijf jaar nodig, daar is goed op ingespeeld. Het is wel een proces waarbij je zorgvuldig moet werken. Grote ad hoc-noodverbanden aanleggen door die krimp hoeven we in ieder geval niet.”

Mondiger
Vergeleken met zijn tijd op het Florens Radewijns is er veel veranderd. Ouders zijn bijvoorbeeld mondiger geworden, laten het sneller merken als ze het ergens niet mee eens zijn, ook in de gewone en social media. “Ik hou van betrokken ouders. Vroeger slikten veel ouders alles van de school, die waren eigenlijk geen volwaardige gesprekspartners. Dat bedoel ik niet als verwijt want zij hadden dat nooit geleerd. Nu is dat gelukkig anders. Hier geloven we in de driehoek leerling-ouders-school. Wij hebben die ouders hard nodig. Via ouderraden en MR kunnen ze ons beleid en onze keuzes mee bepalen. Mensen hebben ook het recht om hun verhaal in de media te doen. Ik probeer het dan zuiver te houden. Soms is het echte verhaal genuanceerder, maar het zij dan maar zo. Als school sta je nu eenmaal in de etalage van deze samenleving. Mijn overtuiging is wel dat je over leerlingen altijd heel terughoudend moet zijn, dat het om hun belang moet gaan.”

Slechter
Want die leerlingen hebben het moeilijker dan vroeger. “Vroeger was alles beter, dat hoor je vaak maar dat geloof ik niet. Vroeger was het slechter denk ik. Wij hadden een boek, een tv met 1 zender, voetbal, een meisje en de school, dat was het. Nu heb je 76 tv-kanalen, internet, social media, games. En iedereen verwacht dat je als kind overal aan meedoet, hoe ingewikkeld is dat niet? En dan moeten ze ook nog leren en accepteren dat wij, de ouderen, van alles van hen vinden. Des te knapper dat ze zo’n diploma halen, daar heb ik bewondering voor. Het onderwijs was beter vroeger, dat hoor je ook vaak. Dat is volgens mij absoluut niet zo. Anders had onze maatschappij toch nooit die enorme groei en ontwikkeling van de afgelopen decennia kunnen doormaken? Vroeger was onderwijs horen wat de docent vertelde, leren en reproduceren. Nu begrijpen leerlingen de lesstof, dat is veel beter maar ook moeilijker. En het zorgt wel voor onderwijs met veel meer kwaliteit.”

Krant
Niet alle veranderingen zijn altijd een vooruitgang, zo maakt hij daarna een kanttekening. Door de nieuwe privacyregels kon ook het Carmel (net als de meeste scholen) dit jaar niet meer de geslaagden in de krant vermelden. “Hoe leuk was dat niet voor ouders en grootouders? Je moet natuurlijk zorgvuldig omgaan met privacy, maar nu lijkt het of de regels zo streng zijn dat ook de leuke dingen er vanaf gaan. Geen geslaagden meer in de krant, geen diploma-uitreiking op Facebook, dat is toch de jus die het leuk maakte. Dat hoor je dan inderdaad terug in de rij bij bakker Jorink.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.