opinie vijfde wethouder

Waarom wilde de VVD dan een wethouder leveren?, zullen velen zich afvragen. Uitgerekend VVD-ers, die niets liever willen dan een kleine overheid en zo min mogelijk bemoeienis van de politiek met het dagelijks leven van burgers, wil aanschuiven bij een college dat hen nergens voor nodig heeft. Het antwoord is even simpel als verontrustend: zodra de VVD zélf kan aanschuiven, heeft die partij opeens geen enkel probleem met een grotere overheid en dat mag dan ook gerust heel veel kosten. In de volkmond heet zoiets principeloos.

De fractievoorzitter van Gemeentebelangen, Jan Schokker, probeerde de noodzaak van een vijfde wethouder te rechtvaardigen met het hoge ambitieniveau van het bestuur en refereerde daarbij aan het zogenaamde Roalter Akkoord. Waarschijnlijk heeft Schokker dat niet gelezen, want dan zou hij het woord ‘ambitie’ niet in de mond hebben genomen. Dat Roalter Akkoord betekent, vrij vertaald, niets anders dan “we zullen proberen er het beste van te maken, maar u zult ons nergens op kunnen afrekenen”.

Beter ware het geweest wanneer bijvoorbeeld een milieuwethouder als Frank Niens – van duurzaamheid dus – zou zeggen dat hij zal regelen dat vanaf 1 januari 2019 bij alle festiviteiten in Raalte gebruik moet worden gemaakt van herbruikbaar eet- en drinkgerei en dat dit ook geldt voor het gebruik van de openbare ruimte door de horeca. Daar kan hij dus prima op worden afgerekend en ik denk dat hij hiervoor ook voldoende steun zou vinden onder de inwoners. Maar nee hoor, dat durft hij blijkbaar niet. Wellicht is hij bang voor een zuchtje tegenwind, anders zou hij dit al lang hebben geregeld tijdens de voorbije raadsperiode.

Datzelfde geldt voor een andere wethouder, Wout Wagenmans, die verantwoordelijk is voor de inrichting van de groene ruimten. Wagenmans rept in het beleidsdocument Groen, samen doen! van “een groene gemeente met waardevolle bomen, houtwallen en bossen die we gezamenlijk beschermen” en “we willen een extra impuls geven aan de biodiversiteit”. De werkelijkheid is dat deze wethouder weliswaar mooie spreuken ondertekent, maar feitelijk lak heeft beschermen van bomen, houtwallen, bossen, en aan biodiversiteit al helemaal. Er wordt in Raalte gekapt en met landbouwgif gewerkt dat je er bedroefd van wordt. Van landschappelijke inpassing van agrarische gebouwen komt niets terecht en aan beperkende maatregelen voor het gebruik van landbouwgif heeft hij al helemaal een broertje dood (sorry voor de beeldspraak in deze context!).

Wagenmans wordt in zijn destructieve beleid ook nog eens volledig gesteund door burgemeester Martijn Dadema, die er zelfs prat op gaat dat hij niet van plan is de eisen van landschappelijke inpassing te handhaven. Maar ja, onze burgemeester vindt handhaven sowieso maar niks, dat zou immers afbreuk doen aan zijn imago: het imago van een burgervader die graag foto’s in de media geplaatst ziet wanneer hij op bezoek gaat bij jubilarissen. Bijgrijp me niet verkeerd, het is prima, al die bezoeken, en het zal de jubilarissen zeker goed doen, maar telkens een fotograaf opbellen, is toch wel een beetje overdreven. Het lijkt me verstandiger als hij ook iets zou doen aan handhaving en het zou meer respect afdwingen.

Nog even terug naar de evidente overbodigheid van een vijfde wethouder in onze gemeente. Ter vergelijking: de gemeente Rotterdam (624000 inwoners, en dus 17 maal zoveel als Raalte en met waarschijnlijk 100 keer zoveel problemen) volstond de vorige raadsperiode met vijf wethouders. Deventer, ongeveer driemaal zoveel omwoners als Raalte, kon het zelfs af met slechts drie(!) wethouders.

Hans de Kort
Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.