opinie ontwikkeling platteland van leefbaarheidsbelang

Een dorpshuis leidt niet tot een hechte samenleving, het is andersom: een hechte samenleving leidt tot een dorpshuis. Die conclusie besprak professor Dirk Strijker, hoogleraar Plattelandsontwikkeling aan de Universiteit van Groningen, tijdens een lezing over de toekomst van ons platteland, begin juni in het stadhuis van Zwolle.

Daarom moet de overheid werken aan een hechte samenleving. Als dat leidt tot behoefte aan een accommodatie kan dat, maar de plaatselijke kroeg zou ook best geschikt kunnen zijn. Je kunt als overheid goedkoper meebetalen aan de koffie voor vergaderaars, dan ze een heel clubhuis geven. Heeft de plaatselijke kroeg meteen bestaansrecht en kan de biljartclub er ook terecht…

Ja is goed, behalve als…
Hoe werk je als overheid aan een hechte samenleving? We hebben als Natuurlijk Huus met onze campingaanvraag die worsteling van de gemeente van dichtbij meegemaakt. Landelijk wil de overheid zich anders gaan opstellen als het gaat om vergunningen. ‘Ja is goed, behalve als…’ moet leidend worden in plaats van ‘nee mag niet, behalve als…’. Dan moet je vooraf wel goed afspreken wat waar mag. We zitten momenteel midden in dat proces: de omgevingsvisie.

‘Ja is goed, behalve als…’ zei de gemeente op onze aanvraag voor kleinschalig kamperen. Behalve als er verkeers-, geluids-, zicht- en milieuoverlast ontstaat. Ons plan voldeed daaraan. Maar de gemeente had er nog eentje bedacht: ‘behalve als je er niet met de buurt uitkomt’.

En dat is precies de denkfout. Om drie redenen:
1: Als ze tegen zijn, weet je zeker dat je er niet met de buurt uitkomt.
2: De kans is nogal groot dat deze werkwijze de hechte samenleving niet ten goed komt.
3: Je kunt als gemeente je eigen beleid niet meer uitvoeren.

Je hebt drie soorten contact tussen overheid met zijn burgers: De overheid legt iets op (belasting, bekeuring); de overheid overlegt en neemt een besluit (uitbreiding industrieterrein, verbreding N35, opvang asielzoekerscentrum); de overheid overlegt en laat het overleg bepalen wat er gebeurt (participatie).
In ons campinggeval koos de overheid voor de derde soort. De buurt mocht meepraten, maar ook meebepalen.

Paardenbaksegment
En dan gaan we weer even naar Dirk Strijker. Die heeft de binding van plattelanders met hun dorp onderzocht. Vijftien procent heeft een traditionele band, tien procent heeft een sociale band, maar let op: een kwart van de plattelanders is rustzoeker. Strijker noemt dat het paardenbaksegment, vaak welgestelde mensen die het wel leuk vinden een paar paarden te houden. Die komen voor de rust, bemoeien zich nergens mee, maar willen vooral ook alles laten zoals het is. Een machtige factor dus in aantal, maar ook omdat het vaak hoger opgeleide mensen zijn. Dat leidt tot zoals dat zo mooi genoemd wordt ‘diploma-democratie’ waarbij de welbespraakte en goed opgeleide burger de juiste wegen weet te bewandelen.

Verandering hard nodig
Ons platteland staat er net zo voor als ons klimaat en onze natuur. Aan de buitenkant lijkt het nog koek en ei, maar als je er eens goed van binnen naar kijkt is het de hoogste tijd te redden wat er te redden valt. Vanuit ’t Natuurlijk Huus hebben we de indruk dat de alarmbel qua klimaat inmiddels wel gehoord wordt. Op gebied van natuurlijk leven zijn we op de goede weg, maar als we naar het platteland kijken, dreigt Raalte te laat te zijn.

Aan de ene kant is daar de politiek die ondanks een burgemeester van Groen Links, in meerderheid achter megastallen (oerlelijk, dieronvriendelijk), de komst van geitenstallen (die in zuidelijke provincies al verboden zijn), monocultuur (dodelijk voor veel diersoorten) en lelievelden (waarbij heel veel gif nodig is) staan.
Aan de andere kant is daar die 25% die wil genieten van het hier en nu op het platteland en geen oog heeft voor de sociale en economische doorontwikkeling van haar eigen leefomgeving. In ons geval ging dat zover dat de buurt eiste dat we notarieel beloofden nooit te zullen uitbreiden naar een grotere camping, ook eventueel volgende eigenaren niet, terwijl ze zelf geen van allen bereid bleken zichzelf ook aan een dergelijk contract te verbinden. Ze plaatsen zichzelf daarmee boven ons democratische bestel…
Dat is twee keer de doodsteek voor de toekomst van het platteland.

Voorbeeld
Onze camping gaat niet door. Het zou er een van vijf plekken worden, dus zelf zouden we daar niet beter van worden. Jammer dat we niet de kans krijgen campingbezoekers mee te nemen in onze visie op natuurlijk leven, maar daar hebben we bij ’t Natuurlijk Huus ook wel andere middelen voor.

We hopen dat dit voorbeeld de gemeente Raalte tot nadenken stemt, dat die 25% rustzoekers nog veel van hun rust genieten maar dat ze ook beseffen (hoger opgeleid, dus dat komt wel goed) dat ze de boel niet op slot moeten gooien, want anders gaat dat niet goed komen met ons platteland. Daar waar verandering hard nodig is, heb je iedereen nodig om mee te doen!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.