opinie onbehoorlijk bestuur

Op 10 juni heeft de voorzieningenrechter die vergunning geschorst. Uit de uitspraak blijkt dat b&w de regels volledig aan hun laars hebben gelapt, evenals de daarvoor bedoelde artikelen van de Algemene wet bestuursrecht. In gewone taal: gehandeld in strijd met de regels van behoorlijk bestuur.

Het ging meteen al fout in de eerste gesprekken tussen gemeente en tennisvereniging, toen bleek hoezeer het bouwwerk strijdig was met de voorschriften. Maar in plaats van de tennisvereniging te adviseren eerst contact op te nemen met de directe buren om eventuele bezwaren te sonderen, werd gezegd dat de vergunning gewoon zou worden verleend. Alsof het hier de normaalste zaak van de wereld betrof, maar dat was dus niet zo. Alles zat fout. Het bouwwerk kwam grotendeels buiten het bouwvlak en het zou zelfs bijna driemaal hoger worden dan toegestaan.
De rechter veegde genadeloos alle argumenten van b&w om de vergunning te rechtvaardigen, van tafel. Niets hield stand.

Als het de bedoeling was om burgers tegen elkaar op te jutten, dan hebben b&w hun doel bereikt. Zowel de tennisvereniging als de bezwaarmaker krijgen de zwarte piet nu toegespeeld. De tennisvereniging heeft hierbij wel een stevig pak boter op het hoofd omdat men beter had kunnen weten met al die affaires die in Raalte in de loop der tijd zijn veroorzaakt door foute vergunningen en het gebrek aan handhaving. De omwonenden van de Flierefluiter bijvoorbeeld weten er alles van.

Het zou de gemeenteraad sieren de motivering van de voorzieningenrechter als aanleiding te nemen om b&w eens stevig aan de tand te voelen. Als dat niet gebeurt, verandert er niets en gaat het college gewoon op de oude voet door. Op kosten van benadeelde derde partijen.

Hans de Kort
Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.