lauk privacy

Zelf wilde ik in verzorgingscentrum de Hartkamp een foto maken van jonge scholieren van de Korenbloem die samen met de bewoners een potje bingo speelden. Zo’n beeld van oud en jong samen bezig, dat vind ik mooi en leerzaam. Maar helaas, van de privacy mocht dat niet.

Als journalist heb ik veel met privacy te maken gehad. In een grijs verleden zetten we bij een politiebericht over een kroeggevecht ook de naam van die kroeg in de krant. Dat vonden die betrokken cafébazen terecht meestal geen reclame, dus werd het ‘een horecazaak aan die en die straat’. Voor straten met één café maakte dat niks uit, iedere lezer wist waar er weer geknokt was. Helaas, als er aan diezelfde straat meer cafés zaten, dan waren de andere cafébazen niet blij. Privacy voor de een werd dan nadelig voor de ander.

Afgelopen week had onze burgervader kunnen kiezen voor het noemen van ‘een restaurant aan de Brugstraat’ en ‘een café aan de Deventerstraat in Raalte’. Die dreigden een soort geheim hoofdkwartier van de verboden motorbende Satudarah MC te worden, heel spannend allemaal. De burgervader noemde namen voluit. Die had iedereen anders ook wel geraden, al was het maar omdat toen de eerste agent naar binnen stormde de eerste filmpjes en foto’s op de social media stonden. Alleen, toen oud-wethouder Gosse Hiemstra wegens onenigheid met een ambtenaar onverwachts opstapte werden er geen namen genoemd wegens privacy. Geen goede vergelijking, ik weet het, een bestuurlijke ruzie is wat anders dan een verdenking van strafbare feiten. En het gaat om gemeenschapsgeld en niet om zwart geld.

Privacy is ingewikkeld. Ooit kreeg ik op de redactie een boos telefoontje van iemand die voor de rechtbank had gestaan. Dat bericht stond op de kabelkrant met leeftijd en woonplaats van de verdachte. De man was niet blij mee en dreigde alles kort en klein te komen slaan. Ik heb uitgelegd dat een rechtszaak in principe openbaar is. Het sloeg niet aan. Omdat hij me een kopje kleiner wilde komen maken hem ik maar mijn signalement gegeven; 1.60 meter en kort rood haar. Toevallig ook dat van een collega, want ik ben 1.92 m met (toen) lang blond haar. Nooit meer wat van gehoord. Die collega ook niet. Bij deze nog mijn excuses. Geen namen, kwestie van privacy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.