henk aa wil succes maken van speciale a2 melk in nederland

A2-melk ziet er uit als gewone melk, smaakt ook zo en bevat alles wat koemelk van nature bevat. Het verschil met gewone melk is echter het type eiwit in de melk, dat alleen door specifieke koeien (A2A2) gegeven wordt. Mensen die maag- of darmklachten krijgen van gewone melk (en producten daarvan zoals kaas en boter) kunnen vaak wel deze A2-melk drinken. In Australië, waar Henk Aa erover hoorde, wordt het al door zo’n 10 procent van de consumenten gebruikt.

In Nederland werd het pas enkele jaren geleden geïntroduceerd als zijnde ‘oermelk’. Vooralsnog met weinig succes, de grote zuivelbedrijven zoals FrieslandCampina zien het niet zitten, supermarkten als Plus en Coop hebben het al weer uit de schappen gehaald en een gespecialiseerd bedrijf, Blu Cow, is al weer gestopt. Alleen een enkele zelfzuivelaar, een boer die zijn eigen melk verwerkt tot bijvoorbeeld kaas, zoals Erve Slendebroek in Zwolle, merkt een langzame groei in de belangstelling.

Voor- en tegenstanders bestookten elkaar afgelopen jaren. Zo zag het Voedingscentrum geen meerwaarde in A2 melk. Een Wageningse onderzoeker noemde het idee van ‘een terugkeer naar de oermelk omdat koeien verkeerd gefokt zouden zijn’ ronduit ‘onzin’. Voorstanders verwezen naar onderzoeken in Australië, Nieuw Zeeland en China en de goede ervaringen van mensen die niet tegen gewone koemelk kunnen, maar geen maag- en darmklachten kregen na het drinken van A2A2 melk.

Bewijs
Henk Aa gelooft in ieder geval heilig in de A2-melk. Al zijn koeien geven inmiddels deze melk. Natuurlijk weet hij dat onbetwist wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van hun A2-melk enorm belangrijk is als zij hun plannen nog dit jaar gaan realiseren. “Ik heb inmiddels contact met een paar medisch specialisten die wellicht een onderzoek willen doen. Dat kost natuurlijk dan wel een paar ton”, zo zegt hij.

Dat geld moet van de deelnemende boeren komen. “Van die 15 cent extra per liter gaat 5 cent naar onze vennootschap, de rest naar de boer. Dat geld is nodig voor goede PR en marketing, daar heeft het tot nu toe aan ontbroken, maar ook voor het inschakelen van voedingsdeskundigen en onderzoekers en het bouwen van een eigen website.”

Bij Aa speelt nog iets anders mee. Hij heeft vanaf het begin, toen hij als niet-agrarische ondernemer de voormalige proefboerderij Aver Heino in 2012 kocht, het gevoel gehad dat veehouders veel te afhankelijk zijn van onder meer hun coöperaties. “Ik zeg vaak dat boeren melken, maar zelf ook uitgemolken worden. Daarom willen we bij deze A2-melk het heft als boeren zelf in eigen handen houden. Zodat wij er ook zelf eens een paar centen extra aan kunnen verdienen.”

‘Weer aan de melk’
Hij stelt dat er al serieus onderhandeld wordt met een zuivelbedrijf dat elk jaar 30 miljoen liter A2-melk wil kopen. “Wie nu niet mee gaat doen, die mist de boot. We hebben in Nederland alleen al 1,6 miljoen mensen die geen melk kunnen of willen drinken, die willen we weer aan de melk krijgen. Of binnenboord houden zodat ze geen sojamelk gaan drinken. In Duitsland stoppen er elk jaar 250.000 mensen met koemelk. Als je niks doet, ben je die allemaal kwijt als zuivelsector. The a2 Milk Company in Australië zette vorig jaar bijna 300 miljoen euro om. Als het gaat lukken, en daar rekenen we op, dan is het dus goed voor de veeboer, voor de zuivelbedrijven en voor de mensen die nu geen melk kunnen drinken. Laat boeren me maar mailen op A2dairy@averheino.com.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.