grootste boekenmarkt van europa in deventer

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.

De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu staan er jaarlijks meer dan 850 boekenkramen opgesteld. Deventer was aan het eind van de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscen¬tra van Nederland. De stad is nog steeds een belangrijk grafisch centrum, met vele drukke¬rijen, uitgeverij¬en, bibliotheken, boekhan¬dels, antiquari¬aten en de grote Boekenmarkt.

Boekje
Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod is het Deventer Boekenmarktboekje 2018 verschenen. Hierin is een overzicht te vinden van alle deelnemers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor 2 euro verkrijgbaar bij VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis) of op de informatiekramen op de Boekenmarkt
Daarnaast is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

Van Tuinfeest tot Wartaal
De avond voorafgaand aan de Boekenmarkt, op zaterdag 4 augustus, vindt poëziefestival ‘Het Tuinfeest’ plaats. Van 16.00 tot 24.00 uur dragen ruim 30 dichters uit Nederland en België voor uit eigen werk in het intieme decor van de middeleeuwse kloostertuinen rondom Theater Bouwkunde. Op het programma o.a. Ester Naomi Perquin, Ellen Deckwitz, Freek de Jonge, presentatie Dichtersgilde Overijssel, in het kader van Deventer 1250 jaar: Hanzepersen en als muzikale afsluiter het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest. Info/kaartverkoop: staging2.hettuinfeest.nl

Op zaterdag 4 augustus vindt van 10.00-17.00 uur in de binnentuin van het Burgerweeshuis (Bagijnenstraat 9) de platenbeurs Deventer Vinylstad plaats, georganiseerd door muziekwinkel Variaworld en Het Burgerweeshuis. Muziekhandelaren uit het hele land brengen de mooiste en meest gevarieerde vinylplaten naar Deventer.

Cultureel Café De Hip (Brink 21) biedt de zesde editie van Wartaal, een programma waarin een bijzondere taalvirtuoos centraal staat. Het thema dit jaar is ‘McCartney aan de IJssel’. Aanleiding is dat sir Paul Mc. Cartney 42 jaar geleden een dagje in Deventer was om met zijn vrouw Linda de drukproeven van haar boek te controleren. Michael Prins, Nico Dijkshoorn, Vedran Mircetic, Lea Kliphuis en Matthijs van Nieuwkerk gaan op zaterdag 4 augustus vanaf 20.30 uur met het thema aan de slag. Voorafgaand is er op vrijdag 3 augustus om 20.15 uur Het Deventer Dictee, geschreven door Ingmar Heytze.

Muziek en theater
Verder zijn er op de Deventer Boekenmarkt een aantal kleinschalige muzikale en theatrale optredens en activiteiten. Zo kunnen bezoekers de telefoon van De Poëzie Centrale opnemen en uitkomen bij een gedicht dat precies bij uw wensen past, is er muziek van Radio Barkas en struinen Tom, Tom en de Bombardon de Boekenmarkt af met een reuzetuba met daarin een muziekdoosje. Daarnaast geeft het Mobiel Grafisch Museum op de Brink demonstraties van het drukken volgens de boekdrukkunst.

In de Grote of Lebuinuskerk vindt op zondag 5 augustus de Manifestatie Boek der Boeken plaats, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap en de Protestantse Gemeente Deventer. De bijbelmanifestatie staat dit jaar in het teken van het Deventer 1250 jaar. Daarom houdt de Overijsselse provinciedichter Boudewijn Betzema tijdens de kerkelijke viering een ‘Lebuïnusmonoloog’.
Aansluitend is er een audiotour in een 4 meter hoge bijbel, boekenverkoop, orgelconcerten, creatieve kinderhoek en men kan terecht voor een hapje en drankje.

Bereikbaarheid
Deventer is goed bereikbaar met de trein en bus. Vanaf het station Deventer is het 3 minuten lopen naar de Boekenmarkt. Speciaal voor de Deventer Boekenmarkt zorgt NS voor extra lange treinen en kunnen bezoekers met een Zomertoer evenementen voor een vaste prijs van 29 euro met twee personen (retour) vanaf iedere willekeurige plaats in Nederland naar de Deventer Boekenmarkt.

Voor meer informatie: staging2.deventerboekenmarkt.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.