gewoon carolien vakantie

Ze ziet allemaal ‘beren’ op de weg. Ze leerde de onrustige gedachten de baas worden. De ‘beren’ zijn er niet echt. Ze leert focussen op de leuke dingen van de vakantie en zichzelf gerust te stellen “het zal vast heel fijn worden als ik er eenmaal ben” of ‘je hebt deze gevoelens en gedachten al zo vaak gehad en altijd ging het goed, dus nu ook weer’.

Een andere mevrouw ziet vooral tegen al het regelgedoe op; verzekeringen up- to- date maken, kopieën meenemen, welke kleren gaan mee, zijn ze schoon en voelen ze nu nog fijn, zijn de koffers nog oké, wat mag er nog mee. Zij raakt gestrest van alle regelzaken en voor haar helpen lijstjes heel goed, kwamen we achter. Zo heeft ze een lijstje ‘huis’, ‘handbagage’, ‘toilettas’, ‘spullen’ als adapters, opladers, fototoestel, tekenspullen en spellen’ en ‘koffer’. Zij kan de lijstjes dan afvinken en dat geeft haar rust.

Een meneer vindt vakantie maar niks, omdat hij niet stil kan zitten. Als hij tot rust wil komen, lukt dat niet zo gemakkelijk. Hij gaat dan piekeren, omdat hij de emoties die dan boven komen, moeilijk kan handelen. Een actieve vakantie vindt hij te veel regelwerk. Dus hij verzint voortdurend wat om te doen en ontspant zich niet. Hij vindt het moeilijk om de controle los te laten en spontaan te bedenken en te doen waar hij en zijn kinderen zin in hebben. Hij wil en kan dat nu niet veranderen, tot rust komen bij hem zal te veel tijd kosten.

Nog een andere mevrouw ziet vooral op tegen het feit dat de kinderen zeven volle dagen, een aantal weken lang 24 uur per dag om haar heen zijn. Ze mist de tijd voor haarzelf. In het dagelijks leven gaat ze door, moet ze sociaal zijn en doet ze mee. Zij vindt het fijn en heeft het nodig om in de vakantie pas op de plaats te maken. Maar de kinderen hebben nog niet geleerd of zijn nog te jong om zichzelf te kunnen vermaken, dus ouders mogen ‘leuke’ activiteiten verzinnen en de kids entertainen. Zij vindt het extra zwaar als haar kinderen vakantie hebben.
Het mooist merk ik als kinderen vanuit grenzen en rust welke de ouders bieden hun eigen initiatieven bedenken en uitvoeren; lekker rommelen bijvoorbeeld. De rust komt onder andere door echte aandacht, waar telefoons en computers even uitstaan, lekker uitrusten en samen zijn.
Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.