Home / archiefcentraal / geen drugsafvaldumpingen bekend in gemeente raalte

geen drugsafvaldumpingen bekend in gemeente raalte

Het CDA Raalte pleit voor een regeling waarbij de opruimkosten van gedumpt chemisch drugsafval volledig worden vergoed door het rijk. Sinds dit jaar draaien grondeigenaren weer volledig op voor deze kosten. Die kunnen tot wel tienduizenden euro’s oplopen omdat het ruimen door gespecialiseerde bedrijven moet gebeuren. De afgelopen jaren kon er aanspraak gemaakt worden op een subsidie waarbij een groot deel van de kosten gedekt werd. Op dit moment bestaat hiervoor echter geen regeling meer. “Particuliere grondeigenaren zoals boeren en natuurorganisaties kunnen hierdoor buiten hun eigen macht gedupeerd worden”, zo stelt het CDA. Om in beeld te krijgen hoe het met de situatie in de gemeente Raalte zit had Neimeijer enkele schriftelijke vragen gesteld. Zo wilde hij ook weten wat de opruimkosten van de (eventuele) drugsafvaldumpingen waren. Daarover doet de gemeente geen uitspraken. “Daarin hebben wij als gemeentelijke overheid geen rol.”

Ook wilde hij meer weten over de inzet van de toezichthouders. De gemeente stelt dat gemeentelijke toezichthouders alleen een oog- en oorfunctie hebben. “De dumping van het afval heeft veelal plaats in het open veld of langs (zand)wegen en in die zin niet binnen bestaande inrichtingen”, zo stelt de gemeente in haar antwoord. “Het optreden bij een dumping wordt daardoor een verantwoordelijkheid van de politie Daarnaast hebben vooral de grotere particuliere landgoedeigenaren zoals Overijssels Landschap en Staatsbosbeheer eigen medewerkers in dienst met opsporingsbevoegdheid (BOA’s) die zaken kunnen waarnemen en optreden op hun eigen terreinen.”

De gemeente beveelt Neimeijer aan om vooral de landelijke contacten van zijn partij in te zetten om opnieuw een subsidieregeling in te voeren. Dat geldt wat de gemeente betreft ook voor andere vertegenwoordigers van landelijk opererende politieke partijen.

 

 

Lees ook

Egbert den Daas opnieuw lijsttrekker van Lokaal Alternatief

HEINO – Lokaal Alternatief heeft de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Raalte …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.