concierge vincent holterman met kinderen van de korenbloem op stap

Vincent Holterman, conciërge van Kbs de Korenbloem, heeft het allemaal opgezet, maar geeft direct toe dat hij een goed voorbeeld had. “Een conciërge in Eindhoven, Rick, uitgeroepen tot ‘Conciërge van het jaar’, heeft het bedacht. Ik sprak in maart met hem en werd er super enthousiast van. Hij gaat nu al met 220 kinderen op stap na schooltijd en wil naar de 700 toe. Ik ben er nu hier in Raalte als tweede mee begonnen. De directie van de Korenbloem was direct enthousiast, de leerkrachten waren eerst wat verbaasd, maar vonden het idee fantastisch en zo ben ik zes weken voor de zomervakantie bij wijze van proef begonnen met maximaal twee groepen van acht kinderen.”

Holterman organiseert het allemaal zelf, voor een deel in zijn eigen vrije tijd. De kinderen die meegaan, betalen slechts twee euro. Dat is bewust een laag bedrag want het geld mag voor ouders of kinderen geen belemmering zijn. Ook gaan de kinderen zoveel mogelijk lopend of fietsend op pad zodat er geen duur vervoer hoeft te worden ingeschakeld. Studenten van Landstede worden dan ingezet voor begeleiding van de groep jonge leerlingen.

Tijd
De enthousiaste conciërge scharrelt intussen zelf op zijn fiets links en rechts bedrijven en instellingen in Raalte bijeen die met geld of in natura willen helpen. Zo sponsorden Jumbo en Albert Heijn al de kooklessen, stelde camping Krieghuusbelten het zwembad gratis open en zorgde de Hema voor prijsjes bij de bingo op de Hartkamp. “Sponsoring is natuurlijk mooi, maar die verzoeken krijgen bedrijven al vaak genoeg. Tijd beschikbaar stellen voor een rondleiding zoals bij Hoogeboom of DDMC, daar ben ik ook heel erg blij mee. Ik ben al bij de politie en bakker Jorink langs geweest. Net nog gesproken met Hans Poppe van hotel de Zwaan, hopelijk zegt die ook snel ja.”

Gezelligheid is belangrijk, iets anders doen dan thuis op de bank liggen gamen natuurlijk ook, maar Vincent wil meer. “Ik vind het belangrijk voor de kinderen dat ze eens van heel dichtbij zien wat er in die bedrijven allemaal gebeurt, wat er speelt in Raalte. Toen we naar DDMC gingen, waren ze niet meteen enthousiast. Toen we er geweest waren zei een meisje: ‘bij deze drukkerij wil ik wel werken later’, dat zegt toch veel.”

Topweek
De afgelopen zes weken ging het bij deze proef om groepen van maximaal zestien kinderen van de Korenbloem zelf. Uit een praktisch oogpunt qua fiets- of loopafstand ging het nog om leerlingen van alleen de twee hoogste groepen. Na de zomervakantie wil Vincent dat uitbreiden, de belangstelling is groot genoeg, en dan kunnen eventueel ook jongere en andere kinderen van de school en uit de wijk meedoen.

De laatste keer voor de schoolvakantie ging het naar de Hartkamp waar de kinderen samen met de bewoners mochten bingoën. Jong en oud, mooi gemixt aan de tafels, genoot daarvan. En de kinderen werden direct ingeschakeld om de nummers af te roepen, maar ook om hun zo veel oudere dorpsgenoten een stroopwafel bij de koffie aan te bieden.

Voor de enthousiaste Vincent was het toch al een topweek; enkele dagen eerder won zijn project de derde prijs (en 1.000 euro) bij de vierde gezondheidsverkiezing in de gemeente Raalte. En, hoewel hij dat niet hardop zegt, het succes bevordert wel zijn verdere herstel na een zware operatie die hij recentelijk moest ondergaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.