afscheid van gosse hiemstra

Door: Gerlant Zielman

Het was de wethouder van buiten die veel kennis meebracht. Soms een tikje eigenwijs maar een man met visie. Iemand die tot in de laatste cijfertjes achter de komma de dingen had berekend en menigmaal het college en de raad voor uitglijders had behoed. Dat is een hele korte samenvatting van de speech van burgemeester Dadema.

Terwijl een lange rij ontstaat om hem een hand te geven -Gosse nam zoals altijd alle tijd om iedereen uitgebreid te woord te staan- verwonderen wachtenden zich over de kwaliteit van de vloer in de sportzaal: ‘Je zweeft hier gewoon’. Een ander weet dat het de vloer het beste van het beste is. “Een professionele vloer, geen goedkoop flut doekje. Hier kunnen we trots op zijn.” Het was Gosse die in 2014 de gemeenteraad bezwoer dat die vloer er moest komen en hij daar niet op ging bezuinigen. De nu trotse Raaltenaar was het toenmalige kritische raadslid.

Gosse, een tikje eigenwijs, zorgde ervoor dat het taxivervoer in de zorg weer bij de TCR kwam. Dwars tegen de tendens in om dat met gezamenlijke gemeenten opnieuw aan te besteden. Alleen al in Deventer heeft De Stentor meer dan dertig artikelen gewijd aan al de ellende die dat voortbracht. Ook in Luttenberg weten ze hem te waarderen. De wens tot het vormen van een dorpscoöperatie? Gosse zette achter de schermen de deur open en zette een onderzoek in hoe dat is te realiseren.

‘Een man die niks gaf om geld of aanzien’, zei de burgemeester. Alleen zijn BMW, het kleinere model, die mocht wat kosten. Gosse verhaalde regelmatig over de reizen die hij daarmee maakte. Hij werd de weg gewezen door de navigatie op zijn Samsung waarmee hij ook alles vastlegde op de gevoelige plaat. 1500 foto’s van een vakantietripje met de caravan was niks.De mooiste plaatjes kwamen rechtstreeks op Facebook. Maar ook bij de bezoeken als wethouder op locatie werden alle details vastgelegd. Vooral als geheugensteun voor later.

Hiemstra haalde in vergaderingen vaak de stad Deventer als voorbeeld aan. Hij is daar elf jaar wethouder geweest en woont daar nog steeds. Daarnaast staat hij nog met beide benen in het verenigingsleven. Hiemstra kwam in 2012 als tijdelijke wethouder naar Raalte. ‘Zes en een half jaar later heeft Raalte veel aan hem te danken’, zegt Dadema. Gosse verbeterde de burgemeester snel. ‘Het is zes en een kwart jaar om precies te zijn!’ Zo ging het vaker de afgelopen jaren. Gosse moest lang wachten voordat hij iets mocht zeggen in de politieke arena. Maar als hij sprak, wist hij ieder detail te benoemen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.