50e oudhollandse markt in lemele

De Oudhollandse Markt kent dit jaar vier edities. Na 25 juli volgen nog de woensdagen 1, 8 en 15 augustus.“De Oudhollandse Markt is al 49 jaar een traditie, het zou toch enorm jammer zijn als de markt zou verdwijnen” aldus organisatoren Heleen Klein Horsman (voorzitter Oranjecomité Lemele) en Adri van Dulst (penningmeester Plaatselijk Belang Lemele), die samen met een tiental andere vrijwilligers de kar trekken.

“Die vijftigste markt moeten we toch nog rond zien te krijgen, vonden we! Of het lukt om een commissie samen te stellen die de markten de komende jaren gaat organiseren, dat zien we dit najaar wel. Op dit moment gaat alle aandacht naar de markten van 2018.”

Dat deze editie door kan gaan, is mede te danken aan het feit dat de oude commissie alle marktspullen en hun informatie beschikbaar stelden. Ook zonder de trouwe en een aantal nieuwe sponsors was het niet gelukt. Maar het belangrijkst was misschien wel de inzet van Alie Stobbelaar, zo vertellen Heleen en Adri. “Zij heeft de markt maar liefst 37 keer mede georganiseerd, in 2014 heeft ze daar een punt achter gezet. Ze beschikt over een enorm netwerk en contacten met standhouders en ambachtslieden, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Zij heeft heel veel mensen voor ons gebeld. ‘Voor jou doen we mee, Alie!’ kreeg ze vaak te horen!”

Oude ambachten en demonstraties
Burgemeester Vroomen opent de eerste Oudhollandse Markt woensdag 25 juli om 19.15 uur op feestelijke wijze. Hij doet dat samen met Henk Runherd, één van de oprichters van de markt. De opening wordt een magisch moment, want ook goochelaar Magic John is erbij betrokken, dus komt dat zien!

Wat kunnen bezoekers verwachten? Elke woensdag is er een gezellige braderie met kinderrommelmarkt (deelname gratis!) Nieuw zijn de workshop ‘Knieperties bakken’ en de kofferbakverkoop (deelname 4,-).
Naast de vele oude ambachten zijn er tal van demonstraties. Zo is onder andere te zien hoe een schaap geschoren wordt, is er een touwslager, een klompenmaker, een tingieter et cetera. Natuurlijk ontbreken de lokale lekkernijen niet, zijn er terrasjes en is er gezellige, muzikale omlijsting in de vorm van liveoptredens. Zo staan op 25 juli optredens van De Bargzangers en muziekvereniging Kunst Na Arbeid uit Lemele op het programma, op 1 augustus shantykoor De Stuwzangers, op 8 augustus gezelligheidskoor De Pompedoers uit Heino en de Country Line Dancers uit Ankum/Witharen en op 15 augustus een optreden van de Folkloristische Dansgroep uit Hellendoorn en shantykoor De Bargzangers uit Lemele.

Op de markt zal ook een promotiestand aanwezig zijn van Buurtbus Vilsteren, die vanaf september Lemele zal aandoen tijdens de ritten. Verder wordt elke marktdag de mogelijkheid geboden om een bezoekje te brengen aan de expositieschuur van Gerrit Jan Hallink met daarin zijn Saab-collectie, eigendommen van ’t Lemels Arfgoed en schilderijen van Margret Hallink. Voor het vervoer naar het museum wordt mogelijk een huifkar ingezet en vanaf 20.00 uur de buurtbus.

Aan de kinderen is natuurlijk ook gedacht. Zij kunnen zich elke marktdag vermaken met de acts met goochelaar Magic John, de hiervoor al genoemde kinderrommelmarkt en een grote zandbak. Voor de leerlingen van de basisschool is er bovendien elke week een andere ‘Oalerwetse Speurtocht, waarbij ze de markt over moeten om de antwoorden te achterhalen.ls standhouder deelnemen? Er is nog wat ruimte. Mail snel naar penningmeester@pblemele.nl.

Meer informatie: staging2.oudhollandsemarktlemele.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.