zondagse gedachte nieuw kerk zijn

De mensen die er gewoond hadden, hadden al langere tijd geleden een nieuw huis gebouwd (inclusief boerenbedrijf), een paar honderd meter naar achteren. Afgelopen week zat er ineens beweging in: het huis werd gesloopt en korte tijd later was er werkelijk niets meer te zien. Alleen een troosteloze vlakte, die voorbereid werd om er asfalt op te gaan storten.

Dat huis deed me denken aan het huis van ons geloof. We zien gebeuren dat de kerkgang terug loopt, meer en meer, sneller en sneller. En toch, toch staat dat huis nog steeds overeind. Allemaal weten we dat onvermijdelijk verandering komt in dat huis van ons geloof. Of het overeind blijft en hoe weet niemand van ons, omdat we domweg niet in de toekomst kunnen kijken.

Wat zie en leer ik van dat huis aan de N35? Allereerst is het een feit, dat onoverkomelijk het huis wordt gesloopt. Het kon nog even uitgesteld worden, om goede redenen, maar het ging gesloopt worden en dat is nu gebeurd. Ik zie en leer als tweede dat het leven daarna doorgaat. Het wordt anders, want de boer boert nu op een andere plek en de weg die wij gaan ligt letterlijk ergens anders dan voorheen.

Zo zal het ook gaan met dat huis van ons geloof. Ik vertrouw erop dat het goed komt, dat de Geest zal blijven waaien en wel waarheen zij maar wil. Zo is het – om een voorbeeld in het klein te geven – ook altijd nog gegaan met de preek of de bezinning die ik moest schrijven. Soms brak het zweet me uit: waar haal ik de tijd vandaan om hem op tijd te schrijven, en heb ik dan voldoende inspiratie? En ja, het is altijd nog gelukt, het is altijd goed gekomen.

Zo zoeken we als gelovigen, en zeker ook als professionals in het pastoraat – protestant én katholiek – naar nieuwe vormen van kerk-zijn. De protestanten kennen pioniersplekken, wij kennen werkgroepen Nieuw-Kerkzijn. We weten niet welke vorm het gaat krijgen, maar ik ben er van overtuigd dat het huis van ons geloof zal blijven bestaan en dat de Geest zal blijven waaien. Zoekt en Gij zult vinden, staat het zo niet in de Bijbel? Nou dan! Laten we elkaar uitnodigen en uitdagen creatief mee te denken in dat proces, dingen uit te proberen en zo mee te waaien met de Geest en mee te bouwen aan een nieuw huis van geloof en daarmee aan een nieuwe toekomst. Zo maar een dak, boven wat hoofden!

Lonneke Gunnink – van den Berg

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.