tip van energieloket salland ventileren is wel wat anders dan even een raam open zetten

Energieloket Salland komt iedere week met een energietip. De energievakmannen van het loket dragen die aan. Zij komen over de vloer bij mensen met een energievraag. De tips zijn daarom vaak van praktische aard.

Ventileren kun je op een natuurlijke manier doen. Dat klinkt aantrekkelijk, natuurlijk, maar het is niet de beste manier. ‘Natuurlijk’ staat namelijk voor zelf doen: zelf een raam open zetten. De ervering leert dat je dat vaak te laat doet (gôh, wat een bedompte lucht, even een raampje open) en andersom vaak te laat weer stopt (gôh, wat een koude trek hier in huis). Aan de ene kant woon je dan te lang in te veel CO2 en aan de andere kant stook je voor de vogeltjes.

Mechanisch ventileren is beter. In niet al te oude huizen zit dat systeem er al in. Te herkennen aan die grote witte doppen op de muur van kamer, keuken, wc, douche, slaapkamer, eigenlijk overal. Die doppen zijn het eindstuk van een buizensysteem dat eindigt bij het afzuigsysteem dat je vaak vindt naast de CV-ketel. Dat systeem ventileert voortdurend, dus zorg er daarom voor dat er ook altijd verse lucht binnen kan, anders trekt het systeem lucht uit de kruipruimte en dat is weer niet zo fris.
Zorg dat je het buizenstelsel en de pomp geregeld schoon houdt. En een afvoerpomp op gelijkstroom is weer goedkoper in de stroomkosten. Vervanging van een wisselstroomkast verdient zich zelf terug!

Dan heb je ook nog het vraaggestuurde ventilatiesysteem. Dat is verreweg het beste, voor nieuwbouw altijd te adviseren, wel iets duurder als het op vervangen aankomt. Vraaggestuurd wil zeggen dat CO2-sensoren bepalen of er ergens afgezogen moet worden. Roosters boven ramen gaan dan vanzelf open en systeem begint te zuigen. Totdat de lucht weer vers genoeg is.

Lees er hier alles over!

Gratis energiescan
Woningeigenaren in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte krijgen een gratis energiescan als ze serieuze plannen hebben de energierekening terug te brengen. Een gedetailleerder advies kost geld, maar betaalt zich terug door een lagere energierekening.

De scan geeft inzicht in mogelijkheden van energiebesparing en opwekking. Je moet je wel voorbereiden, dat bespaart de vakman tijd, maar het geeft ook aan dat je serieus nadenkt over aanpassingen.

De scan levert kansrijke opties, de zogenaamde quick wins, voor besparen op en geeft inzicht in zelf opwekken. Je kunt naar aanleiding van die eerste scan ook een gedetailleerder extra adviestraject ingaan. Dat kost geld, maar je krijgt tevens de garantie dat je die kosten terug gaat verdienen via een lagere energierekening.

Klik hier voor een checklist die je daarvoor moet invullen. Neem daarna contact op met het energieloket via
energieloketsalland@gmail.com
06-82119122

Subsidie
Via deze en deze link kun je achterhalen hoe je subsidie voor energie bezuinigende maatregelen kunt krijgen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.