provincie we liggen op schema met aanleg van zonneparken

Dat meldt RTV Oost.

Volgens de provincie zijn veel Nederlandse ontwikkelaars en binnenlandse en buitenlandse investeerders in Overijssel actief op zoek naar geschikte plekken voor zonneparken. Het gaat om agrarische gronden, waterplassen, oude vuilstortplaatsen en voormalig geplande locaties voor bedrijventerreinen.

De plannen verkeren in verschillende fasen van uitvoering. Soms gaat het slechts om een idee, bij andere plannen is de vergunning al verleend en zijn eventuele subsidies toegekend.

Natuurgebieden uitgesloten
De provincie heeft met de politiek afgesproken dat van de duizend hectare aan zonneparken, vierhonderd hectare op daken gebouwd moet worden. De rest mag worden gebouwd in een veldopstelling, waarbij bedrijventerreinen en braakliggende grond de voorkeur hebben. Natuurgebieden zijn uitgesloten voor zonneparken.

Zorgen ChristenUnie
De ChristenUnie in Overijssel maakt zich zorgen over de bouw van steeds meer zonneparken op landbouwgrond. In een brief laat de provincie de partij weten dat gemeenten hier in eerste instantie op moeten toezien. Wel is de provincie in een vroeg stadium betrokken bij de plannen, waardoor in overleg met gemeenten nog kan worden bijgestuurd.

Proeven
De provincie kondigt verder proeven aan met zonneparken op agrarische gronden, waarbij onderzocht wordt of landbouwkundig gebruik en het opwekken van zonne-energie gecombineerd kan worden.

De komst van zonneparken is onderdeel van het programma Nieuwe Energie van de provincie. Doel is om in 2023 één-vijfde deel van alle energie op een duurzame manier op te wekken. Dat moet naast zonne-energie bereikt worden met windenergie en biomassa.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.