plaskerk in raalte toont eeuwenoude ooievaar

“Onze insteek is natuurlijk niet om al het werk van de vorige restauraties zoals in de jaren 70 ongedaan te maken, alleen waar dat technisch hard nodig is”, zo vertelt de Arnhemse Aafje Bouwhuis die er samen met Manon Journée (met Broeklandse roots) dag in, dag uit druk aan het werk is.
Bezoekers noemen het vaak fresco’s, maar die benaming is eigenlijk fout, zo vertelt Bouwhuis. “De term fresco stamt van de Italiaanse uitdrukking ‘buon fresco’, oftewel geverfd op een natte, verse ondergrond. Het is dus een technische term die het tegenovergestelde is van ‘in secco’ oftewel op een droog oppervlak zoals hier in de Plaskerk. De techniek van fresco’s kwam pas vanaf de zestiende eeuw vanuit onder meer Italië in Nederland beschikbaar. Wij noemen het voor het gemak trouwens wand- of muurschilderingen.”

Opvallend is een nu heel duidelijke schildering van een ooievaar, ook eeuwen geleden al het symbool van vruchtbaarheid en welvaart.
Belangstellenden kunnen elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur zelf zien hoe het werk vordert. Daar hoort wel een flinke klauterpartij langs meerdere stellages en trappen bij. De kosten zijn 5 euro per persoon en daarvoor staat na afloop ook de koffie klaar in het Annahuis. Aanmelden kan bij koster Aaltje Booijink, tel. 06-27129798 of via het e-mailadres: frescosbekijken@pknraalte.nl

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.