pionieren met eerste editie stoppelkidsrally

Veertig ernstig/chronisch zieke kinderen (8 tot 16 jaar), allen onder behandeling bij het Deventer Ziekenhuis, krijgen als navigator een plekje aangeboden in een moderne sportwagen, waarmee vervolgens een stevige rit door Salland wordt gemaakt. “En dan geen oldtimers, maar Ferrari’s, Porsches, Jaguars, Mercedessen en meer”, vertelt Ellis Fleer namens de organisatoren. “Het moet nieuw zijn, dat klassieke spreekt kinderen niet aan.”

De auto’s vertrekken vanaf 10.30 uur bij het Deventer Ziekenhuis en rijden iets over vier het centrum van Raalte binnen. Daarna volgt een feestelijke afsluiting bij Neuf, waar alle auto’s nog even worden opgesteld.

Het bestuur van Stichting StöppelKidsRally bestaat naast Ellis uit Rob Aa, Roy Schulten, Harrie In de Wal, Johan Schoonhoven, Rene Nijboer en Lisa Drent. “We zijn allemaal autofreaks”, vertelt Ellis. “De een doet mee aan rally’s, de ander racet op een circuit.”

Rob Aa fungeert al jaren als chauffeur van de Blauwvingerrally, een soortgelijk evenement. “Geweldig om te doen. Dat zijn echt superdagen”, stelt hij. En zo kreeg hij het idee om ook vanuit Raalte een dergelijk evenement te organiseren. Hij vond al snel een gewillig oor bij zijn autovrienden. “En daarna zijn we in december 2016 aan de slag gegaan”, vertelt Ellis. “Het was enorm veel werk. Het vinden van de auto’s ging nog het gemakkelijkst. We waren eigenlijk van plan om ons netwerk in te schakelen, maar kregen naar aanleiding van een artikel in de pers over de StoppelKidsRally zóveel reacties dat we die auto’s al heel snel rond hadden. Echt, van alle kanten meldden zich mensen aan. Uit Raalte en omgeving natuurlijk, maar ook uit plaatsen als Deventer en Apeldoorn. We hoefden daarna niemand meer te vragen.”

Het was pionierswerk, stelt Ellis. “Er waren ook heel veel dingen waar we niet bij stil stonden. De rally duurt aardig lang, dus wilden we een tussenstop. Die is bij ’t Losse Hoes in Holten. ‘Misschien leuk om daar een springkussen te regelen’, dachten we. Even notitie van gemaakt en dat was het. Verder ook niet bij nagedacht. Maar dan schiet je ineens te binnen dat je te maken hebt met ernstig zieke kinderen. Het zijn dan wel geen kinderen die permanent in het ziekenhuis liggen, ze zijn onder behandeling en slapen ook vaak thuis, maar toch hebben we daar vanaf gezien. We willen wel activiteiten waar alle deelnemende kinderen wat aan hebben.”

Protocol
De Stöppelkids worden geselecteerd door het Deventer Ziekenhuis. Om alles in goede banen te leiden, zijn zeven gastvrouwen (waarvan enkele met een medische achtergrond) aangesteld. Zij krijgen allemaal de verantwoordelijkheid over vijf à zes kinderen. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat die dag de kinderen op tijd hun medicijnen nemen en fungeren ze als contactpersoon voor de ouders. Ook enkele medewerkers van het Deventer Ziekenhuis gaan mee. Voor noodsituaties met de kinderen is er een protocol opgesteld. “En dan hebben we naast de veertig chauffeurs ook nog eens zo’n vijftig, zestig vrijwilligers”, vertelt Ellis. “Zo helpt onder andere de Ronde Tafel ons. Die hebben het initiatief omarmd en staan de hele dag klaar. Ze verzorgen de inschrijving, zetten de startboog op, hangen spandoeken op en nog veel meer. Ook de RAM werkt mee. De leden begeleiden de route.”

De kinderen krijgen allemaal een routeboek met grote foto’s en duidelijke aanwijzingen. Zo kan de chauffeur met een blik opzij meekijken, maar in principe fungeert het kind als navigator. Alle kinderen krijgen een poloshirt met geborduurde logo’s. “Ik spreek heel veel ouders nu omdat die allemaal de gewenste maat van het shirt doorgeven”, vertelt Rob. “En als je dan hoort hoe enthousiast ze reageren… “

Prijskaartje
Na de binnenkomst in Raalte maken de sportauto’s vanaf iets over vier een tocht door de Raalter winkelpromenades, waarna de dag wordt afgesloten bij Neuf. De kinderen gaan rond 17.15 uur weer naar huis, waarna er voor alle chauffeurs en vrijwilligers een diner klaar staat. Bij Neuf zijn tussen 13.00 en 18.00 uur ook enkele professionele racesimulatoren te vinden. Voor 5 euro mag men ervaren hoe het voelt om op een circuit te racen (inclusief de G-krachten).

Volgens Ellis is het de bedoeling om het evenement vaker te organiseren, maar ze houdt wel een kleine slag om de arm of het jaarlijks of eens in de twee jaar zal zijn. “Want dit kost geld. We hebben er heel veel werk van gemaakt; willen alles tot in de puntjes geregeld hebben. Iedereen begint met een ontbijt, krijgt een lunch en dan ‘s avonds nog het diner bij Neuf. De ‘Goud-sponsoren’ krijgen zelfs een rallyjack aangeboden. En wat dacht je van de geborduurde shirts voor de kinderen en de chauffeurs. Daar hangt een prijskaartje aan. Maar gelukkig hebben we heel veel mensen en bedrijven die de StoppelKidsRally een warm hart toedragen in de vorm van sponsoring, donaties of producten, daar zijn we super blij mee en daar zal het resultaat dan ook naar zijn.”

Zie voor meer informatie staging2.stoppelkidsrally.nl of mail naar info@stoppelkidsrally.nl

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.