Home / Algemeen / opinie windmolens van 240 meter aan de ijssel

Wat een sympathiek idee van Olst-Wijhe om in 2020 20 procent van alle energie duurzaam op te wekken. Onze stem hebben ze. Nou ja, die hádden ze. Tot bleek dat er windmolens aan de IJssel kunnen komen, bij Wijhe-Herxen, Welsum of Marle. In een rapportje mochten ze aanvankelijk 120 meter worden. Maar nu subsidies worden afgebouwd worden de molens hoger en hoger om nog te wat renderen. De gemeente zegt hardop dat ze best 240 meter mogen zijn. Twee-honderd-véértig meter. Dat is enorm, monstreus; viermaal de Nicolaaskerk als hoogste punt van Wijhe, zesmaal de watertoren van Olst, tienmaal het molentje bij Marle.

opinie windmolens van 240 meter aan de ijssel

Dat maakt het meteen zo ingewikkeld: je wilt iets goeds doen voor de wereld maar tegelijkertijd bederf je er het mooiste stukje van de IJssel mee, het goud van de gemeente. Schoonheid verdedigt zichzelf, zou je denken, maar in de zucht van de vooruitgang is dat niet vanzelfsprekend in Olst-Wijhe.

Als je Nederland stroom wilt geven met windmolens heb je er 13.000 voor nodig. Dat kan onmogelijk de oplossing zijn; waar zet je die neer? Wat leveren ze dan op? De twee windmolens van Deventer gaven vorig jaar 2600 huishoudens stroom. Peanuts, Deventer heeft er 44.000. Besef wel wat je doet: je offert een historisch rivierenlandschap op voor een stroomproductie, die heel gering is. Als het écht moet, zet ze dan dieper het land in, op de andere twee locaties, bij de strakke lijnen van een industriële stal. Met de jaarvergoeding van 40-50.000 euro voor molens in z’n weiland wordt een boer vast erg gelukkig.

Provincies en gemeenten kopen zich in bij windmolenparken op zee. Je mag de score meetellen voor je eigen duurzaamheid en ziét die molens tenminste niet. Op zee halen de turbines 36% van het rendement uit de glansfolders. Bij ons aan de IJssel 10 tot 15 procent. Misschien staan hier straks de hoogste windmolens van het land (al een veeg teken: niémand anders haalt dit in het hoofd) voor een rendement dat rond een tiende schommelt. Van de provincie Overijssel hoeft dit niet. Juist niet, Olst-Wijhe is een ‘minder kansrijk gebied’. En Gelderland wíl ze niet eens aan de IJssel, ze vinden dat de rivier niet mag ‘verrommelen’. Knap onfatsoenlijk dan om ze in Marle of Welsum neer te poten, de ‘overzeese gebiedsdelen’. Dat is als de landen die hun kerncentrales het liefst aan de grens van de buren zetten. Dat tegenwind er kennelijk niet toe doet is zorgelijk in deze discussie.

Jelle Boonstra & Petra van Walraven
Wijhe

ILLUSTRATIE: Groot groter grootst, in de eerste plannen waren de windmolens 120 meter hoog, binnen een jaar gaat het al naar het dubbele. (illustratie: jelleboonstra@hotmail.com)

Lees ook

Kapsalon Turnaround Diepenveen bestaat 12,5 jaar

DIEPENVEEN – In februari 2009 heeft Heidi ter Veer de kapsalon aan de Draaiomsweg in …

Home / archiefcentraal / opinie windmolens van 240 meter aan de ijssel

Wat een sympathiek idee van Olst-Wijhe om in 2020 20 procent van alle energie duurzaam op te wekken. Onze stem hebben ze. Nou ja, die hádden ze. Tot bleek dat er windmolens aan de IJssel kunnen komen, bij Wijhe-Herxen, Welsum of Marle. In een rapportje mochten ze aanvankelijk 120 meter worden. Maar nu subsidies worden afgebouwd worden de molens hoger en hoger om nog te wat renderen. De gemeente zegt hardop dat ze best 240 meter mogen zijn. Twee-honderd-véértig meter. Dat is enorm, monstreus; viermaal de Nicolaaskerk als hoogste punt van Wijhe, zesmaal de watertoren van Olst, tienmaal het molentje bij Marle.

opinie windmolens van 240 meter aan de ijssel

Dat maakt het meteen zo ingewikkeld: je wilt iets goeds doen voor de wereld maar tegelijkertijd bederf je er het mooiste stukje van de IJssel mee, het goud van de gemeente. Schoonheid verdedigt zichzelf, zou je denken, maar in de zucht van de vooruitgang is dat niet vanzelfsprekend in Olst-Wijhe.

Als je Nederland stroom wilt geven met windmolens heb je er 13.000 voor nodig. Dat kan onmogelijk de oplossing zijn; waar zet je die neer? Wat leveren ze dan op? De twee windmolens van Deventer gaven vorig jaar 2600 huishoudens stroom. Peanuts, Deventer heeft er 44.000. Besef wel wat je doet: je offert een historisch rivierenlandschap op voor een stroomproductie, die heel gering is. Als het écht moet, zet ze dan dieper het land in, op de andere twee locaties, bij de strakke lijnen van een industriële stal. Met de jaarvergoeding van 40-50.000 euro voor molens in z’n weiland wordt een boer vast erg gelukkig.

Provincies en gemeenten kopen zich in bij windmolenparken op zee. Je mag de score meetellen voor je eigen duurzaamheid en ziét die molens tenminste niet. Op zee halen de turbines 36% van het rendement uit de glansfolders. Bij ons aan de IJssel 10 tot 15 procent. Misschien staan hier straks de hoogste windmolens van het land (al een veeg teken: niémand anders haalt dit in het hoofd) voor een rendement dat rond een tiende schommelt. Van de provincie Overijssel hoeft dit niet. Juist niet, Olst-Wijhe is een ‘minder kansrijk gebied’. En Gelderland wíl ze niet eens aan de IJssel, ze vinden dat de rivier niet mag ‘verrommelen’. Knap onfatsoenlijk dan om ze in Marle of Welsum neer te poten, de ‘overzeese gebiedsdelen’. Dat is als de landen die hun kerncentrales het liefst aan de grens van de buren zetten. Dat tegenwind er kennelijk niet toe doet is zorgelijk in deze discussie.

Jelle Boonstra & Petra van Walraven
Wijhe

ILLUSTRATIE: Groot groter grootst, in de eerste plannen waren de windmolens 120 meter hoog, binnen een jaar gaat het al naar het dubbele. (illustratie: jelleboonstra@hotmail.com)

Lees ook

Inloopspreekuren voor reizen met OV weer opgestart

REGIO – De OV-ambassadeurs starten weer met inloopspreekuren voor 55-plussers die meer willen weten over …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.