nieuwe functie als personal voetbalcoach voor hans nijboer bij rohda raalte

“Ik ga straks vooral een op een praten met zo’n jongen. Wil hij het hoogste halen, een basisplek in het eerste? Dat is de basis waar ik mee aan de slag ga, zonder die motivatie kan het niet. Maar wat doe je dan op de zaterdagavond voor de wedstrijd? Stappen of op tijd naar bed? Hoe ga je om met de teleurstelling als je drie kwartier moet inlopen, maar uiteindelijk niet hoeft in te vallen? Wat zijn de gevolgen als je loopt te mopperen op de scheidsrechter”, zo legt de 60-jarige Nijboer uit.

De invulling zal in de praktijk nog duidelijk moeten worden. “Het is voor Rohda en eigenlijk het hele amateurvoetbal ook een heel nieuwe functie. Voorlopig voor een jaar, maar met de intentie om langer door te gaan. Sommigen noemen het een mental coach, maar die naam gebruik ik liever niet. Dan lijkt het teveel of het om spelers met mentale problemen gaat en dat is zeker niet zo.”
Eigenlijk komen in de nieuwe functie een heleboel ervaringen samen. Nijboer, hij viert binnenkort zijn 40-jarig jubileum als leerkracht (bij KBS de Rietkraag in Raalte, waar hij ook stagecoördinator is en leerkrachten in opleiding coacht), was onder meer assistent-coach bij Rohda, hoofd jeugdopleiding bij de Raalter club en hoofdtrainer bij clubs in de regio Deventer. Afgelopen jaren was hij trainer-coach van het hoogste Rohda-jeugdteam (JO 19-1 oftewel de vroegere A1).

Vrijheid
“Overal zag ik dat jonge talentvolle spelers na hun overstap naar de herenselecties extra aandacht en begeleiding nodig hadden. Terwijl een trainer logischerwijze vooral oog en aandacht heeft voor het team en de teamprestatie. Als hoofdtrainer zorgde ik zelf altijd voor een goede assistent die dan een deel van de training kon overnemen zodat ik me op die jonge jongens kon richten.”
Ook zijn ervaring als leerkracht speelde een grote rol. “In een klas gaat het om de goede sfeer maar ook om de individuele belangen van de leerlingen. Beide wil je als leerkracht verder ontwikkelen. Wat ook een rol speelde was dat ik iets meer vrijheid wilde hebben. Afgelopen jaren was ik twee avonden per week aan het trainen en op zaterdag ging je met het team op stap. Als personal coach zal ik veel trainingen en wedstrijden bezoeken, maar heb ik wat meer de vrijheid om mijn tijd zelf in te delen. Ik schrijf ook nog de handbalverslagen van Sallandse clubs voor de Stentor bijvoorbeeld.”

Overleg
Wat vinden de trainers van de hoogste jeugdteams van Rohda er eigenlijk van als hij zich met een jonge speler gaat bezighouden? “Alles wat ik doe, doe ik in overleg met de trainer. Ik val organisatorisch ook onder het hoofd jeugdopleiding, waarvoor nu trouwens een kandidaat gezocht wordt. Beiden kunnen jongens bij mij aanmelden, al kan ik zelf ook het initiatief nemen. Of op het veld bezig ga. Ik bemoei me uiteraard niet met teamtactieken en dergelijke, maar ik kan wel voetbaltechnisch of tactisch individueel met een speler aan de slag gaan. Van elk gesprek maak ik ook een kort verslag voor alle betrokkenen.”

Feyenoord-scenario
Is zijn nieuwe functie nu in het belang van Rohda of van de jonge talenten? “Voor allebei. Voor een gemotiveerde jongen is het spelen in de selectie geweldig leuk, dat hoor ik steeds weer. En voor de club is het natuurlijk een goede zaak. Ik zie het als een wederzijdse kruisbestuiving. Wat dat betreft was het afgelopen seizoen heel bijzonder. Vier jeugdspelers in de eerste selectie waarvan er drie met regelmaat een basisplaats hadden. Toen ik hoofd opleiding was, wilden we dat trouwens ook, maar lukte het veel minder goed. Wat dat betreft is Rohda, misschien gedwongen door een kleinere portefeuille goed bezig met het Feyenoord-scenario van enkele jaren geleden; jong eigen talent een kans geven. Daar wil ik graag bij helpen.”

Keuzes
Want jongeren hebben het in deze tijd niet makkelijk, zo stelt hij. “Als ik het vergelijk met 20, 30 jaar geleden, dan wordt er echt meer van ze gevraagd. Ze moeten voortdurend keuzes maken. Een vriendin, school of studie, een baantje, tijd om te chillen, social media, noem maar op. Dat is in deze tijd echt meer dan vroeger. Ik ga trouwens straks echt niet alle probleempjes oplossen als bijvoorbeeld de verkering uit is. Talentontwikkeling staat voorop, dus ambitie ook het eerste team te bereiken moeten ze hebben. En uitspreken en daar echt naar handelen.“
En hoe gaan de spelers hem straks eigenlijk aanspreken? “Met Hans zoals altijd. Alleen jongens die van een club uit het betaald voetbal terugkomen, zeggen wel eens ‘trainer’. Die noemde ik dan ‘speler’ en dan werd het vanzelf weer Hans.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.