natuurbericht drones als nieuwe prooisoort voor roofvogels

Een buizerd stijgt op vanaf de heide en maakt al cirkelend hoogte. Dan laat ie zich afglijden naar het nest. Duidelijk is te zien dat het een prooidragende vlucht is. En daar hebben we de eerste heideblauwtjes al. Het aantal vlindertjes zal de komende weken snel toenemen. Een koolmees verzamelt rupsjes en een houtduif vliegt uit een krentenboom. Zo, ik ben in het douglasperceel met het buizerdnest. Met een beetje geluk kan ik de jonge buizerdjes zien. Ze moeten nu bijna 3 weken oud zijn. De ouders zijn timide. Stilzwijgend zweven ze boven het bos.

Een merel vliegt voorlangs en jonge vinkjes dwarrelen door de berk. En hoe is het met de sperwer? Het vrouwtje vliegt af en onder de nestboom liggen poepspetjes van de jonkies. Ik ben precies twee uur onderweg en nu pas hoor ik de koekoek. Hij slaat kwart voor twaalf. Boven mij vliegen een ooievaar en een grote mantelmeeuw richting noord.

In de schaduw van het smalle bospad blijf ik even stilstaan bij een familie kuifmeesjes. De jongen hippen vrolijk achter de ouders door de eik. Mooie kleine vogeltjes met die zwart-witte koptekening en de spitse driehoekige kuifjes.

Dan op het laatste stukje naar de uitgang zie ik een jongeman staan die een drone boven de heide laat vliegen. Nee, hij had geen vergunning. “Hier heeft niemand last van de drone; er zijn hier geen gebouwen of mensen. Dus, so what?” Voor vliegen boven beschermde natuurgebieden heb je een vergunning van de Provincie nodig en die krijg je niet zomaar. Jammer voor hem. Hij heeft zijn vliegmachien ingepakt en is vertrokken…

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.