leergeld salland bij bijeenkomst platform raalte armoedevrij 2020

Leergeld Salland heeft een herkenbare en belangrijke plek in de plaatselijke samenleving als het gaat om het helpen van kinderen in armoede.
Het voorkomen van sociaal isolement als gevolg van armoede heeft het afgelopen jaar meer aandacht gekregen. Vooral omdat kinderen armoede zelf als belangrijkste aandachtpunt noemen. Leergeld Salland heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen die in armoede leven te laten meedoen. Dit doel is niet te realiseren zonder de samenwerking met andere maatschappelijke partijen. Daarom werkt Leergeld samen met andere organisaties.

Leergeld Salland heeft er hard aan gewerkt om de zichtbaarheid te vergroten van de doelgroep met een laag besteedbaar inkomen. Dat heeft geleid tot groei van het aantal kinderen in de schoolgaande leeftijd van 4-18 jaar dat mee kan doen van 150 ( vanaf 1 januari 2013) naar 450 in 2017.

Humanitas Steunpunt Thuisadministratie Raalte stelt via een inkomenstoets vast welke ouders met een laag inkomen in aanmerking komen voor de regeling van Leergeld Salland. Humanitas Thuisadministratie geeft met toestemming van de ouders de hoogte van het besteedbaar inkomen door aan Leergeld Salland. Het voordeel hiervan is dat de uitvraag van gegevens maar één keer plaatsvindt.

De vrijwilligers van Leergeld Salland, intermediairs genoemd, gaan op huisbezoek voor voorlichting en advies aan de ouders over de aanvragen voor vergoeding. Ouders kunnen aanvragen doen voor de activiteiten van de kinderen op het gebied van sport, cultuur en welzijn en school. Aan de vergoedingen zijn maximale budgetten verbonden. Zo is er een budget voor sport, cultuur en welzijn. Voor middelbare scholieren en MBO studenten is er een extra schoolbudget. In bijzondere situaties waarbij het budget dreigt te worden overschreden en het kind daarvan de dupe wordt, probeert Leergeld Salland maatwerk te leveren.

Leergeld Salland heeft voor de gemeente Raalte een belangrijke signalerende functie. Leergeld Salland maakte deel uit van de Werkgroep Minimabeleid en Schulddienstverlening. Deze werkgroep adviseerde de gemeente in 2017 over het nieuw te vormen minimabeleid voor 2019. Vooral werkenden vanuit de bijstand (aantrekkende economie), alleenstaande werkende ouders en zelfstandigen met een laag besteedbaar inkomen vroegen extra aandacht (armoedeval). Dit was een terugkerend onderwerp in diverse bijeenkomsten met partners, de gemeente en het netwerk van Leergeld Salland. Leergeld Salland houdt nauwlettend alle ontwikkelingen in de gaten en zal dit met de leden van Platform Raalte Armoedevrij 2020 delen.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.