lauk beleving

Ik heb zelf niets gezien of gehoord, maar een attente buurvrouw zette een filmpje met een heel klein vliegtuigje heel attent op de buurtapp, direct na een vraag om zegels voor de glazenactie van Albert Heijn. Velen vonden het nogal meevallen, de bladblazer van de buurman maakt meer herrie zei iemand, anderen vrezen het ergste als er over een paar jaar tientallen vliegtuigen per dag overkomen. Ikzelf heb gemengde gevoelens.

Destijds, toen de eerste berichten verschenen, leek me de angst voor overlast overdreven. Later vond ik het een goede zaak dat actieve en deskundige actiegroepen het verzet mobiliseerden. Toch blijft het knagen. Ik ben geen veelvlieger, maar gemiddeld een keertje per jaar moet ik toch op Schiphol zijn. Niet mijn favoriete vliegveld; te groot, te druk en te massaal, maar wel logisch. Bij vertrek en landing zie je dan complete woonwijken onder je voorbij komen. Leuk om te zien vanuit het vliegtuig, maar voor die mensen beneden ongetwijfeld minder prettig. Natuurlijk, het zijn Amsterdammers en Noord-Hollanders, die maken van zichzelf al meer herrie dan wij in het rustieke Salland, maar honderden overkomende vliegtuigen elke dag kunnen geen onverdeeld genoegen zijn.

Dat er niet nog meer komen omdat Lelystad een klein deel van het snel groeiende aantal vluchten overneemt, zal voor die mensen positief zijn. Beter gezegd, minder erg. En dat zit me dus dwars. Wij zijn hier in Salland in meerderheid tegen, maar wij gaan ook in meerderheid graag met het vliegtuig naar verre vakantiebestemmingen. Op Facebook kun je dat gewoon terugvinden, ook zonder algoritmes. Bij iemand die woensdag klaagde dat het overkomende vliegtuig lawaai maakte, stond vorig jaar zomer vrolijk een vliegreisje naar Griekenland in de timeline vermeld. Nu hoeven we niet altijd 100 procent consequent te zijn, als dat al kan, maar het blijft ergens een tikje huichelachtig. Het is iets van; wel de vluchten, niet de lasten. Ikzelf ben ook zo qua vliegen en dat blijft wringen.

Een paar jaar geleden interviewde ik een dorpsgenoot. Die volgde een heel programma om van zijn vliegangst af te komen. Misschien is het nu tijd om een ander soort cursus te volgen; hoe krijg ik vliegangst? Als je die met succes gevolgd hebt, dan kun je met een rein geweten de barricades op.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.