landinrichting olst wesepe nu ook officieel afgerond

Het waterschap Drents Overijsselse Delta kreeg 42 ha voor de aanleg van waterbergingen, belangrijk in droge tijden maar ook bij felle stortbuien. De allerlaatste fase was de afrekening met de grondeigenaren waarvan de verkaveling is verbeterd. Naar gelang de mate van verbetering kregen die een rekening voor hun aandeel in de kosten van de verkaveling.

Met het besluit van GS komt een definitief einde aan een project waarvoor in de jaren 80 van de vorige eeuw al de eerste ideeën werden gelanceerd. In die eerste plannen was veel aandacht voor een betere verkaveling voor de landbouw, maar daarbij kwamen in de loop der jaren steeds meer andere zaken, zoals de aanleg van nieuwe natuur en recreatie.
Die plannen werden daardoor ook steeds duurder. Rond 2011 werd duidelijk dat de provincie Overijssel en Den Haag onvoldoende geld hadden. De meeste aandacht (en budgetten) gingen toen naar de aanleg en realisatie van de EHS (Ecologische Hoofdstructuur), inmiddels omgedoopt tot Natuurnetwerk Nederland. Onder meer de landinrichting Olst-Wesepe lang buiten die toenmalige EHS en viel dus buiten het bootje.

Teleurgesteld
De betrokken gemeenten, waterschappen en de toenmalige afdelingen van boerenorganisatie LTO (nu LTO-Salland) reageerden boos en teleurgesteld. Zij wilden dat in ieder geval de landbouwverkaveling zou doorgaan met geld van de provincie of met de opbrengst van de verkoop van al voor natuurdoelen aangekochte gronden. Dat lukte uiteindelijk en de verkavelingscommissie onder voorzitterschap van Heetenaar Gerrit Tuten kon toen echt aan de slag. Er werd een voor die tijd nieuwe werkwijze geïntroduceerd. “Iedere grondeigenaar kan zijn wensen kwijt, maar we praten ook over het grote belang voor het hele gebied”, zo vertelde Tuten destijds.

Leidend
In totaal ging het in het gebied van Olst tot Heeten om zo’n 750 grondeigenaren en pachters; van heel klein tot heel groot, zowel burgers als agrarische bedrijven en organisaties als het IJssellandschap en Burgerweeshuis. Daarvan werden er tweehonderd uitgenodigd voor even zo vele ‘wenszittingen’. Andere, vooral de kleinere grondeigenaren, werden middels advertenties uitgenodigd. Daarbij ging het vooral de agrarische belangen, zo maakte Tuten destijds meteen duidelijk; “De landbouw is nu leidend. Er komen een paar nieuwe fietspaden, maar meer natuur zit er niet in. Wat er is, blijft natuurlijk. Dat is in dit gebied al behoorlijk veel trouwens. Waterberging is wel een belangrijk onderdeel.”
Door deze nieuwe werkwijze kon de landinrichting Olst-Wesepe in enkele jaren afgerond worden, waar dat bij de vroegere klassieke ruilverkavelingen wel twintig of dertig jaar duurde. Merkwaardig, Tuten die met zijn commissie vele honderden gesprekken voor Olst-Wesepe voerde, bleek niet op de hoogte van de officiële afronding; “Maar eigenlijk is dat besluit van GS ook een formaliteit, het werk was al klaar.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.