inwoners olst wijhe ervaren impact windmolens en zonnevelden

  Het mistroostige weer zaterdag maakte dat de bezoekers al gauw onderdak zochten bij een schapenschuur op twee honderd meter van een windmolen. Medewerkers van Ingenieursbureau Bosch en van Rijn vertelden over molens, kosten en verwachte opbrengsten aan stroom en deden geluidsmetingen. Goed veertig decibel was wat werd gemeten, maar, zo merkte een van de bezoekers terecht op: ‘wat je hoort is de ventilator van de schapenschuur’.

  Lammert Schuldink van de energiecorporatie uit Nieuwleusen vertelde over de totstandkoming van hun molens. Hoe opbrengsten verdeeld werden in geld onder de investeerders en omwonenden. Hoe zij als corporatie huis aan huis de mensen bezocht hadden en gevraagd hoe of zij gecompenseerd wilden worden voor eventuele overlast; wat geleid had tot een regeling op drie hoofdlijnen met een staffeling in de verdeelsom in een cirkel om de molens. Hoe dichter bij hoe meer vergoeding en waarmee uiteindelijk iedereen tevreden was gesteld. Wel gaf hij het advies: “Hoe hoger je bouwt, hoe beter het rendement.” De bezochte molen had een ashoogte van 134 meter. 

  Metingen
  Na een bezoek onderaan de voet van een molen en een geluidsmeting zodat iedereen zelf een beeld kon vormen, werden metingen gedaan op enkele andere plekken in het veld. Op 300 meter een goeie 60 decibel. Bij vertrek wilde een criticaster op 600 meter afstand nog een keer meten en de bus werd gestopt, 40 decibel was de uitkomst. Een passerende auto die de graskeien raakte gaf ruim 80 db. De gemeten waarden stonden dus voor het ruisen van het gras, de vogels en de wind die je hoorde, zo was de algemene conclusie. Bij het zonneveld werd even gestopt, maar niet uitgestapt; het weer nodigde daar niet toe uit.

  Jan de Wit uit Marle, hij sprak afgelopen maandagavond in bij de raad en pleitte voor windmolens op zee, was onder de indruk. Zeer imposant, het geluid viel wel mee maar de impact die het op het unieke IJssel landschap zou gaan hebben, baarde hem zorgen. Zijn buurman wuifde dat weg. Wat is een uniek landschap? “Kijk die stroommasten zijn ook niet bepaald mooi, maar horen er wel bij’. De Wit beaamde dat het unieke landschap zeer relatief was voor ieders beleving.

  Kritisch
  Rondvragend door de bus werd duidelijk dat iedereen er van overtuigd was dat er iets moest gebeuren. Op de vraag of er voorstanders al tegenstanders waren geworden kwam lacherig antwoord van nee, wel was iemand kritischer geworden. Hij zag overlast van slagschaduw als een probleem, maar met een goede compensatie was dat op te lossen. Een ander merkte op dat hij bij het benoemen van de compensatie bedragen tegenstanders had zien rekenen en gezichten opklaren. “Je zag de radertjes razen en gezichten veranderen. Met die verdeelsleutel is er zoveel duizend voor mij”.

  Opvallend was dat de grootste criticasters aangaven nog nooit eerder een molen bezocht te hebben; ze alleen op afstand gezien hadden. Kritisch bleven ze, maar het bezoek gaf wel stof tot nadenken.

  Meer foto's

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.