heeten begroot

Een hele korte samenvatting van ‘burgerbegroting’ is het door gemeenten gedeeltelijke budgetten aan een dorp of wijk ter beschikking stellen en deze zelf in mogen vullen hoe zij dit gebruiken. Een soort zelf bestuur waardoor inwoners betrokken raken bij besluitvorming in hun wijk, inzichtelijk krijgen waar het geld, hun belastingcenten blijft maar het werkt vooral de sociale cohesie, het noaberschap in de hand.

Op het terras aan de rand van het zwembad werden belangstellenden voorgelicht. Ayleen Kiekebosch van Plaatselijk Belang opende de avond. Giny Hoogeslag deed namens de initiatiefnemers een kleine inleiding en introduceerde Joop Hofman. Hofman is gespecialiseerd in bestuurlijke vernieuwingen en heeft veel ervaring met burgerbegrotingen. Hij begeleide o.a. in gemeenten als Oldebroek, Emmen en Breda deze processen. Giny verwelkomde ook Gerlinde Tijhuis van de afdeling ‘Vers bestuur’ van de provincie Overijssel. De provincie kijkt mee in Heeten, bestuurlijke vernieuwingen, de roep om meer zelfbeschikking klinkt overal in de provincie en waar zij kunnen, willen zij dit soort initiatieven dan ook ondersteunen en begeleiden.

Hofman zette in grote lijnen uiteen wat het in hield en wat de leeuwen en beren waren die de enthousiastelingen maar ook de aanwezige gemeenteraadsleden tegen konden komen. De grootste drempel die hij overal zag was dat gemeenten alle uitgaven tot achter de komma precies wisten maar niet per dorp of wijk. Een gedeelte van een wijkbudget opvragen vroeg een geheel andere manier van werken van een ambtelijke organisatie maar ook van begroten door politiek. Hij citeerde een recent gesprek met de fractievoorzitter van de grootste partij in Breda “als ik al mijn vragen over burgerbegroting van te voren beantwoord had willen hebben was het er nooit gekomen.”

De Aanwezige raadsleden Linda Maatman (GB) Elroy Elshof (CDA) de twee grootste partijen in Raalte waren zeer positief en gaan ook in hun fracties een medewerking bepleiten. Ralph Mulders (GL) een eenmansfractie in de raad was ook voor, hij bracht het met een grapje. “Ik heb even overleg gehad met mijn fractie en GroenLinks wil dit ondersteunen. Mulders die liet weten dit ook echt wel met een steunfractie te moeten bespreken maar daar geen enkel probleem zag. Dit paste in de lijn van vernieuwingen waar zijn partij voor staat in Raalte.
Tijdens een gezellige nazit werd nog even met de raadsleden en de aanwezigen gespard over hoe nu verder. Vernieuwen moet een proces zijn van de raad en in dit geval het dorp Heeten was de conclusie. Niet als werk groep met een kant en klaar concept naar de raad en die het laten zeggen maar samen op onderzoek en samen het proces door lopen.

De groep gaat de avond evalueren en bekijken hoe nu verder, hoe nu ook de raad te betrekken want zoals een van de aanwezigen zij “maar drie van de acht uitgenodigde partijen uit de raad aanwezig, verkiezingsprogramma’s vol over vernieuwing en als je ze dan uitnodigt zijn ze d’r niet. Tot zover de vernieuwing?”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.