hans de kort maak contant betalen bij gemeentehuis raalte mogelijk

De Kort werd onlangs op het gemeentehuis geconfronteerd met het feit dat hij niet met contant geld kon betalen. "Omdat wij om diverse redenen geen gebruik maken van digitale betaalmogelijkheden, heeft mijn echtgenote het bedrag in contanten meegenomen", aldus De Kort. "De onmogelijkheid tot contante betaling was verbazingwekkend omdat veruit de meeste gemeenten, waaronder onze buurgemeente Olst-Wijhe, die mogelijkheid wél bieden. Olst-Wijhe vermeldt dit ook duidelijk op haar site. Het zijn allemaal gemeenten die wél rekening wensen te houden met al diegenen die om welke reden dan ook niet digitaal willen of kúnnen betalen. Mij gaat het vooral om die laatste groep: de kwetsbaren binnen onze samenleving."

Inmiddels hebben vele maatschappelijke instanties, waaronder de Nederlandse Ombudsman en De Nederlandsche Bank, maar ook de Tweede Kamer, zich er voor uitgesproken, dat bij gemeenten ook contant moet kunnen worden betaald. "Ik verzoek daarom de gemeente om het besluit om alleen digitale betalingen te accepteren te herzien. Dit kan door contant betalen bij ten minste één van de aanwezige balies mogelijk te maken."

De Kort denkt dat de kwetsbaren binnen de gemeente het ‘probleem’ niet snel zullen aankaarten. "Het gaat om kwetsbaren en ook bij de gemeente zou bekend moeten zijn dat deze mensen nauwelijks voor zichzelf kunnen opkomen. Ik ken in ieder geval wél personen uit die groep, mensen die grote moeite hebben met deze wijze van uitsluiting, maar zich daarover niet kunnen of durven te uiten."

Brief naar gemeente Raalte

Geachte raadsleden,

Per brief van 22 maart heb ik b&w vragen gesteld in verband met de (on)mogelijkheid van het contant betalen voor gemeentelijke dienstverlening in onze gemeente. Ik heb daarbij een desbetreffend Volkskrantartikel gevoegd, alsook een rapport van de Nationale Ombudsman (N.O.).

Recentelijk heeft ook het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) zich over deze kwestie uitgesproken in een brief aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Voor de volledigheid heb ik het Volkskrantartikel en het rapport van de Nationale Ombudsman ook nu bijgevoegd, alsmede de brief van het MOB, zodat er voor u geen misverstanden kunnen ontstaan over de standpunten van invloedrijke maatschappelijke organisaties over dit onderwerp. Het bijvoeglijke naamwoord ‘invloedrijke’ geldt blijkbaar evident niet voor Raalte, gezien het antwoord dat ik op mijn verzoek kreeg van een zekere Senior Specialist Dienstverlening (SSD) van onze gemeente. Of deze SSD namens b&w of namens u antwoordde is overigens nergens uit gebleken. Wellicht antwoordde hij namens zichzelf.

Ervan uitgaande dat de brief is geschreven namens b&w, stel ik vast dat die het zich wel heel erg gemakkelijk hebben gemaakt bij de beantwoording. Immers: uw besluit om het contant betalen af te schaffen, dateert uit 2014. Het rapport van de N.O. kwam echter daarná, in 2015 en de brief van de MOB is eind 2017 verstuurd. Al deze stukken zijn reacties op gemeenten, zoals Raalte, die contant betalen in essentie hebben afgeschaft. Ik zou dus mogen verwachten dat de argumenten van deze belangrijke maatschappelijke organisaties zouden zijn meegewogen. Maar nee hoor, niets van dit alles.

Wat me helemaal tegen de borst stuit, is de opmerking “hebben we de interne werkafspraak gemaakt dat we in schrijnende gevallen de mogelijkheid bieden om contant te betalen”. Te gek voor woorden. Wie bepaalt immers welke man/vrouw een “schrijnend geval” is en op grond van welke criteria? Wanneer, waar en hoezeer moet iemand met de billen bloot om dit aan te tonen? Heeft Raalte voor die personen wellicht speciale cabines, waarvan het onderhoud die dubieuze € 12.000,- per jaar kost? Belachelijk!

Op grond van alle stukken verzoek ik u uw besluit uit 2014 aangaande de afschaffing van contante betalingen, te herzien. Laat Olst-Wijhe uw voorbeeld zijn.

Mocht u daartoe niet bereid zijn, verzoek u op een duidelijke wijze te beargumenteren waaróm u het niet eens bent met de aanbevelingen van de Nationale Ombudsman, noch met die van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer. Bij voorkeur nadat hierover een raadsdebat heeft plaatsgevonden, zoals dit ook gebeurd is voor de afschaffing.

Ook zou ik graag antwoord willen op de vraag hoe het mogelijk is om € 12.000,- te bezuinigen met het geheel afschaffen van de mogelijkheid tot contante betalingen, en gelijktijdig tóch het contant betalen mogelijk te houden – zij het voor schrijnende gevallen.

Met vriendelijke groet,

Hans de Kort
Raalte

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.