gewoon carolien ik ben nu eenmaal zo

Deze eigenschappen moeten dan ook aan jezelf en anderen bewezen worden. Je bent slim of dom en andere mensen noem je ook slim of dom. Als je eenmaal een ‘dom’ label hebt, mag je niet uitblinken, want anders klopt het niet. Als je ‘slim’ gelabeld bent, mag je niet falen, want dan ben je ‘dom’’. Fouten en negatieve feedback wil je dan natuurlijk niet horen. Als je als ‘slim’ meisje samen bent met een meisje dat ‘dom’ is gelabeld, dan neem jij het voortouw. En zo heb je allerlei dingen die je doet, omdat je jezelf op een bepaalde manier gelabeld hebt. .

Als je van jongs af aan hebt gehoord dat je ‘goed’ kunt dansen, ben je mogelijk gelabeld als talentvol in dansen. Soms kun je dan de overtuiging hebben dat je dan nog steeds hard moet werken om dat talent nog meer tot uiting te brengen of je kunt denken; ‘het dansen gaat vanzelf. Of juist vanuit de label ‘niet getalenteerd in dansen’; “ik kan het toch niet, dus waarom zou ik me inspannen. Ik ben nu eenmaal zo….. ik kan niet veranderen, het is wat het is.” Terwijl je diep in jezelf het wel anders zou willen.

Ieder mens heeft wel bepaalde terreinen waarop de mindset vast staat. De overtuigingen hebben invloed op je hele leven: op je gezondheid, je persoonlijke ontwikkeling, je (school-)prestaties, werk en op jouw relatie. Jouw mindset, jouw overtuigingen van wat jij kunt en wie jij bent en hoe de wereld in elkaar zit, is een belangrijk deel van wie je bent. In de loop van je leven veranderen je overtuigingen, maar iemand die neigt naar een vaste mindset is snel tevreden en houdt sterk vast aan de overtuigingen.

De meeste mensen ervaren wel dat je eigenschappen kunt ontwikkelen door aandacht, het aangaan van nieuwe uitdagingen/ ervaringen, inspanning en toewijding. Intelligentie, aanleg en talent zijn het begin van je ontwikkeling. Je wilt daarin steeds verder ontplooien. Er is dan de overtuiging dat iedereen fouten maakt, de fouten zorgen ervoor dat je ervan leert en vooruit komt, je accepteert dus ook negatieve feedback. Successen van andere mensen zijn dan inspiratie voor je.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.