cubaanse ambassadeur op bezoek in raalte

De 71-jarige Raaltenaar had samen met zijn bestuursleden een afwisselend programma uitgestippeld; van een ontvangst in het gemeentehuis tot bezoekjes aan Nieuw Tijenraan, het Nijenhuis, Veldhuis Media en de Plaskerk, waar hoog in de gewelven het werk aan de te restaureren wand- en muurschilderingen werd bekeken.

De Raalter stichting is al sinds 1994, mede op verzoek van de toenmalige burgemeester Zuidwijk, bezig met hulpacties voor Cuba, het grootste eiland van de Antillen. “Het is net zo groot als Engeland terwijl veel mensen denken dat het net zoiets als Texel is”.

De allereerste actie vorige eeuw was de levering per vliegtuig van 10.000 kilo zeep maar inmiddels ligt het accent op gezondheidszorg en (kunst-)onderwijs. Containers vol met hulpgoederen en ook steeds meer geld gingen afgelopen decennia naar Cuba. Enkele maanden geleden bezocht Assink zelf Cuba (opnieuw) om er de gevolgen van orkaan Irma, die er vorig najaar huishield, te bekijken. “Lokaal zie je dat het economisch nu wat beter gaat dan destijds. Toen waren bijvoorbeeld de ziekenhuizen echt veredelde kippenhokken. Vooral kleinschalig zie je nu veel gebeuren in dit post-Castro-tijdperk; meer restaurantjes, taxichauffeurs, kappers, noem maar op. Veel van die kleine zaakjes gaan weer snel failliet, maar een heleboel redden het wel. Bovendien, toen kregen ze jaarlijks 800.000 toeristen en nu zijn dat er 5 miljoen. We hebben als stichting in de loop der jaren op Cuba een uitgebreid netwerk opgebouwd met mensen die voor ons werken in de stad Matanzas, een havenstad in de gelijknamige provincie in het noorden van Cuba, ongeveer 60 km ten oosten van Havana. Je moet niet vergeten dat 1 euro hier daar het 25-voudige waard is, dat tikt dus mooi aan.”

‘Eigen zak’
Geld krijgt de stichting op allerlei manieren binnen. “We zijn een officieel erkende goede doelenstichting. De ene keer krijgen we de opbrengst van een Wereldgebedsdag, 9.000 euro, daar kun je dus heel wat mee doen op Cuba. Een andere keer zamelen salsascholen in Amsterdam en Leiden geld in. Dat geld krijgen wij omdat ze weten dat we betrouwbaar zijn. Als we naar Cuba vliegen, dat gebeurt nog wel eens, dan betalen we dat allemaal uit eigen zak.”

Bij het tweedaagse bezoek aan Raalte van de een jaar geleden benoemde Cubaanse ambassadeur werd een doorsnede van de gemeente getoond; bedrijvigheid, overheid, cultuur en historie. “Zo zetten we Raalte toch mooi op de kaart”, zo vond Assink. En de Cubaanse ambassadeur, in gezelschap van de derde secretaris, wat vond die ervan? “Very nice! Raalte, like each town, has its own magic, we saw that here. And we met a lot of nice people.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.