concept raadsakkoord gepresenteerd in olst wijhe

Pieters begon haar speech: “Het was en is een bijzondere eer om hier te staan en zometeen het akkoord aan te bieden aan de burgemeester.” Pieters, oud-raadslid voor GB in 2014 en 2015 en vertrokken wegens ontwikkelingen binnen de organisatie waar ze werkte die veel tijd zouden vragen, werd door de burgemeester dan ook welkom geheten met de woorden “welkom terug.”

“Een waardevol proces”, zo omschreef zij het. Gestart met advies van informateur Piet van Dijke, waaruit bleek dat alle onderhandelaars wilden onderzoeken of het mogelijk was om tot een gezamenlijk akkoord te komen. De gezamenlijke drive was om bestuurlijk te willen vernieuwen. De onderhandelingen verliepen in een gemoedelijke sfeer en er bleken tussen de partijen op onderdelen veel overeenstemmingen te zijn. Terwijl op andere onderwerpen men het er over eens was om het niet eens te zijn. Het zogenaamde ‘agree to disagree’.

De cultuur in Olst-Wijhe is om van elkaar te leren, om elkaar aan te spreken, maar vooral met waardering voor een ander perspectief of mening. Deze grondhouding en dit document is het begin voor de komende vier jaar, waarin inhoud gegeven moet worden aan bestuurlijke vernieuwing.

"Het was zoeken"
Marcel Blind, die als lijstrekker van de grootste partij als eerste mocht reageren, haalde Gerard Luijmes van de ambtelijke organisatie naar voren. Hij is een onmisbare schakel geweest bij de totstandkoming van het conceptakkoord. Blind gaf verder aan trots te zijn op de raadsleden. “Het was makkelijk gezegd om te gaan kijken waar we het over eens waren als raad, maar om dat ook op te schrijven vroeg wel wat. Het was nieuw, het was zoeken met elkaar.”

Hans Olthof van de VVD kon zich hier in vinden. “Uniek, niet eerder voor gekomen. Partijen en mensen die in staat zijn om over eigen schaduw heen te stappen. Hopelijk slagen we er een klein beetje in om vertrouwen in politiek terug te geven. Respect voor de inzet en frisheid van GroenLinks als nieuwe partij. Voor hen was alles nieuw. Respect ook voor Marcel Blind dat hij de gezamenlijke partijen aan tafel kreeg. Het resultaat is iets om samen trots op te zijn.”

Trots
Rimmert Brandsma van D66 hield het kort. Hij was trots. Voor de verkiezingen had hij getwitterd dat het tijd was voor een raadsakkoord, er niet direct van uitgaand dat dit zou lukken en nu was het een feit. Uniek misschien niet in Nederland, maar wel voor Olst-Wijhe. Nieuweling Hummelink van GroenLinks was eraan begonnen met de gedachte: ‘als je niet meepraat dan mis je een kans’. Als je wel meepraat kan je aan de basis staan van een akkoord dat nog vier jaar meegaat.

De grootste winst voor hem en zijn fractiegenoot Miriam Zijp is dat ze vertrouwen hadden gekregen in mensen. Er achter kwamen dat mensen van andere partijen geen tegenstander waren, maar het op hun manier ook echt goed met de gemeente voor hadden. De informele setting van onderhandelen en het leren kennen van de echte mensen had hen goed gedaan. Zij hadden nog graag wat meer GroenLinks-zaken duidelijker benoemd zien worden, maar het is een akkoord op hoofdlijnen, de komende vier jaar praten ze nog wel mee. “Laten we er wat moois van maken de komende vier jaar”, besloot hij.

Aanvankelijk sceptisch
Hans Kamphuis van het CDA gaf aan best sceptisch geweest te zijn in het begin. Zoals hij aangaf; de oude coalitie was sterk, was goed door de verkiezingen gekomen en wat is dan de reden om te veranderen? “We weten wat we willen. We willen een duurzamer, socialere gemeente. We kunnen nu trots zijn met elkaar. Het geeft een andere manier van werken, rekening houden met elkaar. Een heel andere denkwijze straks, als fracties rekening houden met elkaar om het maximale eruit te halen voor onze gemeente. Ik geloof hier in.”

De PvdA-fractie onthield zich van commentaar. Op een later moment in de vergadering, bij het benoemen van de wethouders gaven zij aan achter het akkoord te staan, maar het niet eens te zijn met de opwaardering van de drie wethoudersposten met 0,2 fte per persoon, wat een kostenpost van 55.000 euro is. Martijn Jumelet “Niet op de persoon, maar echte vernieuwing was een vierde wethouder van groene huize geweest”, daarbij in het midden latend of die dan wel dat geld had mogen kosten.

Op donderdag 28 juni zijn er op diverse plekken in de gemeente inspraakavonden waar inwoners op inhoud kunnen meepraten. De locaties zullen op later tijdstip bekend gemaakt worden. De definitieve verstelling van het akkoord vindt plaats in de raadsvergadering van 16 juli.

Het concept raadsakkoord is hier te vinden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.