Home / Algemeen / basisschoolkinderen de klimboom volgen cursus veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer

Op donderdagochtend 14 juni 2018 hebben 27 kinderen van basisschool De Klimboom uit Boskamp het project ‘Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer’ (VOMOL) gevolgd. Tijdens het project kregen de leerlingen inzicht in de gevaren van landbouwvoertuigen en hebben ze geleerd hoe ze hiermee om moeten gaan. De activiteit vond plaats in het kader van de themaweken ‘Boerderij’.

basisschoolkinderen de klimboom volgen cursus veilig omgaan met opvallend landbouwverkeer

Bestuurders
Grote voertuigen zoals landbouwvoertuigen hebben veel ruimte nodig op de weg en kunnen daardoor een gevaar in het verkeer vormen. Bestuurders van deze voertuigen hebben veelal niet in de gaten dat andere weggebruikers zich onveilig voelen in de buurt van hun voertuig. Andere weggebruikers weten vaak niet wat ze moeten doen als ze een landbouwvoertuig tegenkomen. Dit geldt natuurlijk vooral voor kinderen.

Inzicht in gevaren grote machines
VOMOL is bedoeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool en richt zich op het vergroten van de veiligheid van de kinderen. Het project bestaat uit een theoretisch deel op school en een praktijkdeel op locatie. Hierbij worden gevaarlijke verkeersituaties met behulp van landbouwvoertuigen zo realistisch mogelijk gesimuleerd. De leerlingen krijgen zo inzicht in de gevaren van landbouwverkeer en leren hoe ze hiermee op een veilige manier om kunnen gaan.

Gedragsbeïnvloeding in het verkeer
Het project VOMOL wordt uitgevoerd in opdracht van de gemeenten Olst-Wijhe en is één van de gedragsbeïnvloedings‐/educatieve projecten op het gebied van verkeer voor het basisonderwijs. Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële medewerking van de gemeente en de provincie Overijssel.

VOMOL wordt georganiseerd door het Agrarisch Opleidingscentrum Oost-Nederland. Bruggeman Mechanisatie B.V. in Broekland en Gerrit Jan Bensink, melkveehouder in Olst, hebben hiervoor belangeloos hun machines beschikbaar gesteld.

 

Lees ook

Het levenswerk van Frits Offenberg

Raaltenaar al vele jaren bezig om volledige geschiedenis van gemeente Raalte en inwoners te documenteren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.