zondagse gedachte drie een

Drie is een getal dat we vaker terug zien komen in onze gezegdes. Drie keer is scheepsrecht. Zou je daarmee mogen zeggen dat het na drie keer compleet is. En de mooie uitspraak ‘alle goeds in drieën kennen we ook maar al te goed. De som 1 = 3 is toch wat lastiger te verklaren. Toch proberen we dat wel met de Drievuldigheidszondag.

 Wie ben je?
God is drie in een, maar wie is God eigenlijk voor mij? We proberen onze relatie, ons beeld van God met woorden te vangen, in een beeld in kernwoorden die iets zeggen over de idealen in het leven. Geloven is ook niet los verkrijgbaar, het is een deel van mijn leven, een deel ook dat niet altijd bereikbaar is, een deel waar ik me wel eens verlaten en alleen voel. En juist het wisselende van dat deel laat me zoeken naar verbinding. Een mens is immers een sociaal wezen die andere mensen nodig heeft. Vanuit die relatie tot God (en elkaar) beseffen we dat we een klein onderdeel zijn van een groot geheel. Dat de wereld zo groot is, dat het mysterie van het leven ons overstijgt.

Hoe is je naam?
We kunnen alleen maar over God spreken in beelden. Beelden die in je leven mee kleuren, ze veranderen, vervagen, er komen nieuwe bij, er vallen er af. Door wat wij geleerd hebben met ons verstand en door het leven kleuren ze mee met de dingen die gebeuren. Soms worden beelden te klein en kun je er niets meer mee. Dat laat tegelijk zien dat elke verwoording en verbeelding van waar we in geloven, beperkt is. Het dekt nooit helemaal de lading maar het laat wel iets merken van wat in mensen leeft, wat in mensen aan het licht komt.

God valt dus niet samen met wat we zelf zijn, in onze relatie met God zitten verschillende bewegingen: Degene die om niet voor ons gekozen heeft. De Vader die voor zijn kind zorgt. Maar we zien ook de beweging van het menselijke, de herkenning en het begrip van Zoon Gods. We hoeven ons niet te schamen voor de kleinmenselijke kanten. De mooiste beweging vind ik de Geest, die waait waarheen zij wil. Wat wij mensen ook bedenken en menen te weten, de Geest gaat ook waar geen wegen zijn. Dat geeft verbinding en eenheid in dat hele pallet van geloven.

Godelieve Pieper
Geestelijk Verzorger
De Hartkamp

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.