yosina wil alleen maar zingen

Het is op het moment dat we de familie Roemajauw spreken in haar woning in Olst nog geen week geleden dat Yosina The Voice Kids 2018 won. Voor Yosina zelf – ze heeft het al vaker gezegd – een totale verrassing. “Ik had het zelf helemaal niet verwacht. Ik vond die andere drie meiden ook supergoed.” Inmiddels heeft ze vele interviews gegeven. Van De Stentor tot het Jeugdjournaal. Maandag werd ze op haar school, de Prins Willem Alexander School in Olst, gehuldigd. Dat vond ze misschien nog wel haar indrukwekkendste ervaring tot nu toe. “Zelfs de burgemeester was er. Hij zei dat de school voor één dag de Koningin Yosina School heette. Dat vond ik superleuk! En alle groepen hadden een verrassing voor me. Dansjes, liedjes, bloemen, noem het maar op.”

Ja, ze wil zangeres worden. Ze benadrukt het met grote ogen en een stralende lach. Maar hoe de aanloop ernaartoe de komende jaren eruit gaat zien, dat weet ze nog niet. Misschien dat ze weer even kiest voor de luwte, misschien dat ze er meteen vol voor gaat. De tijd zal het leren. Haar winst bij The Voice Kids heeft haar in elk geval een studiebeurs ter waarde van 25.000 euro opgeleverd. Daarover mag ze beschikken als ze 18 is. “En als ik ooit geld ga verdienen als zangeres, dan wil ik een deel ervan weggeven aan de weeskinderen in West-Papoea. Daar komt mijn familie vandaan.”

Fotomodel
Yosina zingt al van jongs af aan. Ze heeft het niet van een vreemde. Papa Decky speelt gitaar en kan ook een leuk moppie zingen. Moeder Devi schrijft liedjes, danst en is choreografe. Haar zusje Jizlia (8) heeft wat minder met muziek. Yosina: “Ze kan ook wel zingen, maar het is niet echt haar ding. Zij wil later fotomodel worden. Ze staat liever voor de camera dan met een microfoon in de handen.” Jizlia beaamt het lachend. Of broertje Otniel ook muzikaal is, weet niemand. Die is net drie maand oud.
Vader en dochter zongen regelmatig in de kerk. Samen namen ze in 2016 deel aan het tv-programma ‘Jij en ik’. Daarbij zongen ze voor oorlogskinderen. De presentatie was in handen van Marco Borsato en Tooske Ragas. Daarna kregen de twee een rol in The Passion Deventer. En vader en dochter zetten samen met Cor en Kevin Taal in 2016 en 2017 The Best Music Act of Olst op hun naam. Deelname aan The Voice Kids was daarna niet ver meer weg. “Ik kijk er al naar zolang het op de tv is”, vertelt Yosina. “En ik wilde ook graag een keer meedoen. Maar mijn moeder heeft me uiteindelijk opgegeven. Ik kwam er pas achter toen ik een vragenlijst van het programma moest invullen.” “Het was er tijd voor”, stelt Decky. “We hoorden dat haar stem zich ontzettend ontwikkeld had!”

Belangrijkst
Na een aantal audities in Hilversum mocht Yosina vorig jaar september door naar de ‘blind auditions’. Daar vertolkte ze ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis. De stoelen van Marco Borsato en Ali B gingen meteen na de eerste strofes al om, wat later volgden die van Ilse DeLange en Douwe Bob ook. Yosina zegt dat ze niet zenuwachtig was. “Natuurlijk wilde ik wel graag dat er een paar stoelen om zouden draaien, maar het belangrijkste vond ik dat ik zelf tevreden kon zijn. Dat ik er plezier in had. En als ik daarvoor zorg, dan vergeet ik alle zenuwen!”

Hart
Voor haar familie was dat echter anders. Pa en ma en opa en oma kregen bijna een hartverzakking van vreugde toen de eerste twee stoelen zich omdraaiden. “Ik was veel zenuwachtiger dan Yosina”, stelt Decky. “Het liefst had ik die hele dag tegen niemand gepraat.” Yosina koos voor coach Marco. Lekker vertrouwd en bovendien “zingt hij ook met z’n hart!” Aangezien Marco Yosina herkende, werd Decky er ook bij geroepen. En dus zongen vader en dochter samen ook nog eens ‘Engel van mijn hart’. Na enkele optredens belandde Yosina uiteindelijk in de finale. Daar zong ze maar liefst vier liedjes: het openingsnummer met de andere finalisten (Climb every Mountain), een Nederlandstalige bewerking van ‘Get Here’ van Oleta Adams, Jij bent de Liefde van Kenny B (maar dan in de versie van Maan) en Girls Just Wanna Have Fun van Cindy Lauper (met Maan). Goed voor de winst. “Ik heb die nacht bijna niet geslapen”, vertelt Yosina. “De hele woonkamer zat vol met familie.” “We hebben de beelden heel vaak teruggekeken”, vertelt Decky. “Ik heb altijd gezegd dat je je talenten krijgt van God en dat je er gebruik van moet maken. Dat heeft Yosina gelukkig laten zien!”

‘Zo lief’
Yosina zei na haar blind audition dat ze het liefst in het Engels zong. Toch is ze daar, mede op advies van Marco Borsato op terug gekomen. Vrijwel al haar liedjes daarna waren in het Nederlands. “Dat vond ik ook heel leuk. Marco zei dat ik met mijn hart zing en dat dat niet te leren is. Dat is een talent dat ik heb gekregen.” En inmiddels heeft ze nu ook echte fans. “Nadat ik de finale gewonnen had, stond er ineens een meisje voor de deur. Ze kwam uit Enschede en was op bezoek bij haar opa en oma in Deventer. Ze wilde mij zien. Ons huis was helemaal versierd, dus ze wist waar ze moest zijn. Toen ik de deur opendeed, begon ze te huilen. Dat vond ik zo lief!”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.