wethouder lagas bakt samen met bakkerij van der most eerste vechtdal stoete

‘Stoete is brood zoals het vroeger werd gebakken’, legt Mark van der Most van de gelijknamige bakkerij uit. ‘Wij bakken dit brood op authentieke wijze. Het brood wordt handmatig verwerkt en na een langdurig rijsproces, in een speciale oven op de vloer gebakken. Hierdoor krijg je een steviger brood met een doorbakken korst.’

Er kan wel gesteld worden dat deze broodsoort terug van weg is geweest. ‘Wel hebben we een mooie aanvulling op het originele recept gedaan. Stoete is namelijk een volledig streekeigen brood, gemaakt op basis van desem. De grondstoffen komen vrijwel volledig uit het Vechtdal. Het graan wordt bijvoorbeeld duurzaam verbouwd op de Vechtdalakker van Landgoed Vilsteren, dus zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De verbouw, het oogsten, pellen en malen van het graan wordt verzorgd door Landbouwbedrijf Vechtdalgranen met behulp van zonne-energie. Een echt gezond streekproduct dus, dat ook nog eens e-nummer- en kleurstofvrij is!’

Wethouder Lagas, die ook voorzitter is van de vereniging Vechtdalproducten, vindt het mooi dat Bakkerij van der Most zich met zoveel passie inzet om mooie streekproducten te maken. Naast Stoete, maakt de bakkerij namelijk al jaren verschillende streekproducten zoals Vechtdalpasta. ‘Je ziet hier de kwaliteit van de ondernemer. Bakkerij van der Most leest de maatschappij die steeds meer terug wilt naar het oude ambacht. Daar is Stoete een mooi voorbeeld van. Eten zoals eten altijd was. Alleen al door het gebruik van ambachtelijk en streekgebonden graan, maakt dat dit een heel mooi product uit het Vechtdal is.’

Stoete is vanaf 2 mei in verschillende varianten verkrijgbaar bij de winkels van Bakkerij van der Most. ‘We hebben de varianten spelt, krenten met anijs, karamel met noten en gember met kaneel. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook andere soorten Stoete verkrijgbaar, zoals Stoete met asperges uit de streek’, vertelt Mark. ‘Naast dat het een heel gezond broodje is, is het ook nog eens erg lekker!’, besluit wethouder Lagas.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.