vierde editie nijboer triathlon luttenberg selectiewedstrijd voor ek in estland

Het is hard gegaan met de Triathlon. Drie jaar geleden ontstaan als spontaan idee vanuit ‘Luttenberg Sportdorp’. Destijds sprong de organisatie, een aantal vrijwilligers vanuit de sporthal en Top Fit Salland, maar gewoon in het diepe. “De Nederlandse Triathlonbond benaderde ons al snel om te vragen of het evenement onder hun vlag mocht plaatsvinden”, herinnert Mathijn zich. “Die boot hebben we dat jaar nog even afgehouden. We wilden het op eigen kracht doen. Maar het tweede jaar hebben we wel aansluiting gezocht bij de bond. En dat bevalt prima. Het scheelt veel organisatorisch werk, omdat zij de inschrijving voor hun rekening nemen. Daarnaast heeft onze triathlon daardoor ook een veel groter landelijk bereik gekregen. De deelnemers komen uit heel Nederland, van Amsterdam tot Geldermalsen.”

Het was en is een constant leerproces. “De eerste keer hadden we geen exacte tijdsregistratie. Alles werd met de hand geklokt. Ditmaal dragen alle deelnemers een gechipt bandje. Zo kunnen ze na afloop alles analyseren. Hun rondetijden, hun wisseltijden, hun baantjes; alles. De echte fanatieke triathleten willen kunnen zien waar ze progressie hebben gemaakt. Dat moet ook, want de kwart Triathlon telt als kwalificatiewedstrijd mee voor het komende EK in Estland.” In verband daarmee is het fietsparcours dit jaar voor het eerst ook helemaal afgesloten van verkeer. “En de looproute is bijna helemaal verkeersvrij”, stelt Mathijn.

Achilleshiel
Aan de kwart triathlon (1 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen) kunnen in totaal honderd deelnemers meedoen; aan de achtste afstand honderdvijftig. Bijna vol dus. Heel veel meer is ook niet mogelijk. “Want het zwembad is onze achilleshiel”, stelt Mathijn. “We vinden het geweldig dat we er gebruik van kunnen maken, daar horen we ook thuis, maar de grootte van het bad beperkt wel onze capaciteit. Vandaar dat de deelnemers in heats starten: 25 per keer. We maken gebruik van meer dan 125 vrijwilligers. De eersten beginnen al om zeven uur ’s ochtends. Als we nog meer heats toevoegen aan het programma, dan zijn ze om vier uur nog niet klaar. Dan vraag je teveel. Het moet wel leuk blijven.”
Bij het zwembad en de kantine van de sporthal wordt die dag gezorgd voor een hapje en een (sport)drankje. Voor de deelnemers, maar ook voor de bezoekers. “Ik denk dat vorig jaar over de hele dag gezien zo’n vier- tot vijfhonderd man een kijkje hebben genomen. Met het zwembad, waar de start en de finish is van alle onderdelen, heb je een prachtige centrale locatie. Je ziet de sporters in de loop van de wedstrijd echt kapot gaan. In het begin nog fris, maar aan het einde helemaal op.”

De eerste deelnemers worden die zondag om 9.30 uur weggeschoten. Deelname aan de kwart triathlon kost 32,50 euro; aan de achtste 27,75 euro en aan de kindertriathlon 3 euro. Opgave via staging2.ntbinschrijvingen.nl. Meer informatie op staging2.sporthalluttenberg.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.