tentfeest schoonheten verder als knolln fest

De eerste stap die is gezet, is de komst van een cocktail- en shotjesbar en nieuw is op zondagmiddag de waslijnrace. Ook is de toegang het hele weekend gratis. Daarnaast is de huidige feestcommissie aangevuld met twee jonge leden. “Iris Lenderink en Luca Burink (17) weten wat er onder de jongeren leeft”, vertelt Jan Lenderink namens de feestcommissie. “Zij zullen de komende jaren ongetwijfeld met nieuwe frisse ideeën op de proppen komen. Stilstand is namelijk achteruitgang en we willen heel graag dat dit feest tot in de lengte van jaren blijft bestaan, ook uit respect voor de voorgaande organisatoren.” Vorig jaar vierde de kleine buurtschap het 30-jarig bestaan van het tentfeest. Die mijlpaal was aanleiding om het roer voor de komende jaren om te gooien. Lenderink: “We waren een beetje vastgeroest in een standaard formule. We willen graag een feest dat past in de huidige tijd. Dat gaan we vanaf nu stapje voor stapje doen.We gooien niet alles op de kop.”

Dat het voormalige tentfeest nu voortaan Knoll’n Fest genoemd wordt, is niet zo vreemd. Vroeger werden in Salland, zo ook op Schoonheten, knollen geteeld als veevoeder. “Deze knollen werden in de winter geoogst”, weet Bertus Vosman zich te herinneren. “En als die knollen dan door de strenge vorst waren bevroren, zong de buurtschap het liedje: ‘Achter op Schoonheten bint de knollegies bevroren, falderaderieje, falderaderieje’. Hoewel dit gewas niet meer wordt geteeld, kennen veel ouderen het liedje nog wel. De huidige generatie jongeren klinkt het vreemd in de oren. Maar misschien wordt het liedje nu wel spontaan weer geïntroduceerd. Zou heel leuk zijn, toch?”

Social media
De feestcommissie ziet dat met het verstrijken van de jaren (tent)feesten en festivals als paddenstoelen uit de grond schieten. Lenderink: “We hebben ons feest goed op de kaart gezet, maar de concurrentie wordt steeds groter. Om die reden moet je je met het programma onderscheiden van de rest.” Ook in de reclame- en flyersfeer zijn veranderingen gaande. “De oude leden van de feestcommissie hebben niet voldoende kennis van social media en Facebook en Instagram zijn toch manieren om de jongeren te bereiken. Dat gaan we dan ook volop doen”, zegt Ilse Lenderink. “Ook de feesttent op het plein bij ’t Scheultie krijgt een compleet nieuwe aankleding. Jongeren willen toch meer beleving. De naamsverandering van pubkwis naar kroegkwis op vrijdagavond heeft alles te maken met het feit dat wij deze activiteit klein en gezellig willen houden.”

X-Static
Het programma begint vrijdagavond 11 mei met de eerder genoemde kroegkwis. De tent wordt voor de gelegenheid in café-achtige sferen gebracht. De deelnemers krijgen tussen 20.00 en 22.00 uur een groot aantal vragen op zich afgevuurd. Teams dienen te bestaan uit maximaal zes personen. De deelnamekosten bedragen 5 euro per persoon. Voor een VIP-arrangement (inclusief hapjes en drankjes) betaalt men 25 euro per persoon. De eerste prijs is een geldprijs ter waarde van 250 euro, verdeeld over 150 euro aan vlees en 100 euro cash.

De tweede prijs is 150 euro (100 euro boodschappen en 50 euro); de derde prijs is 75 euro (een bierpakket van 50 euro en 25 euro).
Zaterdag 12 mei barst het feest in de feesttent los met muziek van de allround top 40-band X-Static, gevolgd door DJ-duo Headphone Players met Calvin Klein Overmeen en Milan Blom. Aanvang is om 21.00 uur. De entree is gratis.

Familiedag
Het programma op zondag gaat vanaf 14.30 uur verder met de traditionele familiedag met vermaak voor jong en oud. Een middag waar als vanouds heel veel oud-buurtschapbewoners elkaar weer treffen en gezellig bijpraten. Scouting Heeten zorgt voor vermaak voor de kinderen en er is een springkussen. Tijdens het kampioenschap waslijnrace spelen telkens twee mensen tegen elkaar. Zij moeten een afgemeten waslijn in een bepaald tijdslimiet vol hangen met kleding. “Het wordt een soort afvalrace. De winnaar ontvangt een fraaie prijs”, licht Lenderink toe. Het muzikale programma begint met shantykoor De Stuwzangers uit Vilsteren. Daarna zijn DJ Jeronimo en volkszanger Chris Haverman aan de beurt.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.