sallandwonen draait verlies maar blijft financieel gezond

Om het verlies op te vangen, kan SallandWonen extra vreemd vermogen aantrekken. “We moeten investeren”, stelt directeur-bestuurder Marijke Kool. “En dat is het ene jaar meer dan het andere. Zo draai je het ene jaar op papier verlies, het andere jaar winst. Maar het is per jaar dus een vertekend beeld. Het is omdat je zo geforceerd kijkt naar die datum van 1 januari. We zijn financieel gezond en kunnen ook op de langere termijn alle verplichtingen naar de huurders betalen.”

SallandWonen heeft vorig jaar bij 523 woningen duurzame maatregelen getroffen. Bij 259 woningen zijn bijna tweeduizend zonnepanelen geplaatst. 130 woningen zijn verduurzaamd voordat de woning opnieuw werd verhuurd en 55 woningen in Heino-Dorp zijn bij het uitvoeren van grootschalig onderhoud verduurzaamd naar energielabel A. Daarnaast zijn zeven nieuwe duurzame woningen toegevoegd aan de voorraad.

Huurverlaging
Dat aan de uitgavenzijde. Aan de andere kant van de balans zijn de inkomsten redelijk stabiel. “Wij hebben afgezien van een inkomensafhankelijke huurverhoging. De huren van alle huurders zijn gemiddeld met inflatie verhoogd, waarbij de maximale huurverhoging 0,5 procent was.”
Ook dit jaar gaat SallandWonen verder met het ‘matigen van het huurbeleid’. De woningcorporatie verlaagt per 1 juli de huur van ruim vierhonderd woningen. Dit nadat SallandWonen eerder had vastgesteld dat een lagere huur passend is. De huren van de overige woningen worden verhoogd op basis van een inflatiecorrectie, waarbij, zo stelt SallandWonen, ‘kwaliteit en betaalbaarheid leidend zijn bij het bepalen van de huurverhoging’.
De woningcorporatie begint dit jaar bovendien met grootschalig onderhoud en verduurzaming van huurwoningen in Den Nul en Boskamp. “We starten twee projecten om het wonen veiliger te maken. Ook de plaatsing van zonnepanelen en het verbeteren van onze dienstverlening gaat onverminderd door.”

Onderzoek
In 2017 is SallandWonen gestart met het bevragen van de huurders. Hoe vinden zij dat de woningcorporatie het beste invulling kan geven aan betaalbaar en duurzaam wonen? Zo’n 750 huurders hebben hun mening gegeven: zij vinden betaalbaar wonen in een goed geïsoleerde woning de voornaamste taak van SallandWonen. “De waardering voor onze dienstverlening heeft onze aandacht. Wij hebben ruim zeventig nieuwe en vertrokken huurders persoonlijk gesproken en gevraagd naar hun ervaringen met ons.”

Het jaarverslag 2017 is te vinden op staging2.sallandwonen.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.