rockn roll tijdens de wak

Ronald Jonkman is weer de coördinator van de WAK. “Vorig jaar was de WAK gekoppeld aan de landelijke culturele maand IkToon. Maar toen waren er zoveel activiteiten gespreid over een langere periode dat het moeilijk was om er een eenheid in aan te brengen. Dit jaar hebben we dus, ook in overleg met de gemeente, gekozen voor de WAK. Gewoon alles in één week. Daarna moest ik op zoek naar een centrale locatie. Nou en beter dan dit (we zitten in de tuin van Taveerne Tivoli, red) kun je je natuurlijk niet wensen.” Rienk en Eva van Taveerne Tivoli waren meteen enthousiast. “Hoe meer reuring hoe beter”, stelt Eva. “De WAK sluit aan bij waar wij van houden. En we hopen er ook een jonger publiek mee te trekken. Kijk, de oude garde uit de buurt weet ons wel te vinden, maar jeugd zien we nog relatief weinig.” 

Aangezien Taveerne Tivoli met zijn robuuste donkerbruine interieur, de ‘bandjesgeschiedenis’ en de nabijheid van het Amerikaans Motor Museum al rock ’n roll ademt, was het thema snel gevonden. Ronald zet dit jaar in op een programma waarmee hij vooral ook de jeugd hoopt aan te spreken. “Wat dat betreft zitten we hier bij Tivoli ook ideaal. Midden tussen de scholen.” Eva: “De stap om te komen, is minder groot, ze zijn er al bijna.”

Cultuurcafé
Het programma begint woensdagmiddag om 14.00 uur bij Tivoli. Vanaf 14.15 uur maakt kunstenaar Bart Spit samen met leerlingen van het Carmel College Salland daar een 3D-street art illusie. Om 20.00 uur volgt daar de officiële aftrap van de WAK. De Big Band van het Carmel College Salland zorgt voor muziek. Vanaf dat moment zijn ook de eerste exposities aldaar geopend. De bezoekers komen er onder andere werken tegen van JetArt (rock’n roll-portretten, ovb), Ton Lammers (schilderijen) en Berndz (naïeve kunst, beïnvloed door concertposters, strips en meer). Twee dagen later volgen ook exposities van Bram de Krosse (3D-action figures), Fotoclub Salland, Carmel College Salland (kleibeelden), Jamie Nee (bieretiketten/illustraties), Hanneke Luttikhuis (schilderijen), Henk Zielman (vinylkunst) en ontwerpgroep Kan’t anders. Donderdagavond wordt de eerste editie van het Cultuurcafé gehouden in het HOFtheater. Alle kunstenaars, mensen die zich op wat voor manier dan ook met cultuur bezig houden en andere geïnteresseerden zijn welkom.

Het vrijdagprogramma is vooral gericht op de jeugd. Er zijn tal van workshops en open repetities op de scholen. Jeugdkoor Discover treedt om 19.00 uur op in de tuin van Tivoli. Vanaf 21.30 uur is het daar muzikaal gezien echter andere koek. Dan volgt namelijk een optreden van de vanuit Berlijn opererende gypsiefolkpunkband Pink Parte. Een uitgelaten en feestelijke mix van Oost-Europese folk, Balkan-muziek en punk.

Muziek
Het zwaartepunt van het programma ligt op zaterdag en zondag. Op verschillende locaties in Raalte laten kunstenaars hun werk zien. Bij Cult aan de Brugstraat 2 gaat het om Pieter Zandvliet en Bram de Krosse (speelse, cartooneske portretten), Harry Vossen (tekeningen, schilderijen, 3D-werk), Bernadette Tulling (schilderijen), Rian van Schendel (beeldhouwwerken en schilderijen), Annette Wijninga (schilderijen) en Sybilla Tonissen (schilderijen). Lydha Brandwagt en Paula Kroeze exposeren hun schilderijen en viltkunst in het atelier, huis en tuin van Lydha aan de Torenvalk 19 (Ronald: “Het enige huisadres, zeker een aanrader”). En ook in het atelier van Gerard te Wierik aan Tjalkstraat 4b is die twee dagen een expositie te zien van werken van Gerards studenten.

Op zaterdag (11.00 tot 22.00 uur) is er muziek in de tuin van Tivoli van onder andere Pieter Naterop en Janny van der Sande, Marvelous, Wies Jansen Holleboom en Melvin van Weert, Matthew Jansen, Johan Schoterman, Radio Beachbum, Berndz, Bjarke Ramsing en het orkest van St. Caecilia. Zondag (11.00-19.00 uur) volgen optredens van Timo de Jong (met band), Ralda (met orkest), Ruud Fieten met band, For Saxes Only, DJ Johan Schoterman en Radio Beachbum.

Guerilla kapper
Op het parkeerterrein bij Tivoli is op zaterdag en zondag ook een uitgebreid programma. Daar zal kunstenaar Berndz de oude Pontiac van Rienk beschilderen. Natuurlijk wel in een stijl die past bij de auto en het thema van de WAK. “Is allemaal in goed overleg met Rienk geregeld. Hij vindt het geweldig”, vertelt Eva desgevraagd nog even. Tevens komt er een halfpipe te staan, waarop skaters zich kunnen uitleven. Kapper Matthew Jansen, een vriend van Ronald, knipt daar bovendien ‘avontuurlijke’ coiffures. “Hij knipt vaak op bijzondere locaties”, vertelt Ronald. “Een soort guerilla kapper. Nu zit hij nog in Polen. Daar staat-ie gewoon op straat in zijn onderbroek te knippen.” Daarnaast zijn er op zondag workshops werelddansen voor kinderen en Cigar Box Henri (gitaren bouwen van sigarenkistjes, nog enkele plekken vrij, deelnamekosten: 65 euro). Let op: het restaurant is gedurende de WAK gewoon geopend.

Zaterdag zijn er bovendien ook nog enkele activiteiten in de bieb. Daar zijn verschillende kunstwerken van kinderen te zien en wordt er verbinding gezocht tussen muziek, schilderijen, fotografie en verhalen. “Ik hoop echt dat iedereen echt de moeite neemt om die dagen ook een route langs de verschillende locaties te volgen”, vertelt Ronald. “Dat is tenslotte waar we op in zetten: een compact programma, waarbij we nadrukkelijk de verbinding zoeken.”

Voor meer informatie (en een volledig overzicht van alle activiteiten) zie staging2.wakraalte.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.