ribs and blues groter geworden maar klein gebleven

Met dat ondankbare valt het trouwens nogal mee. “Je krijgt toch veel mooie reacties van de bezoekers. Duimpje omhoog, jij draait nu net de plaat waar wij aan dachten, zo krijg ik geregeld te horen”, zo relativeert Edwin. Vanzelf gaat dat trouwens niet, hij bereidt zich altijd goed voor. “Vlak voor Ribs en Blues bekijk ik het programma, ik ken de meeste bands wel, daaraan pas je de muziek aan. Ik maak van te voren een playlist en neem mijn laptop en ook oude cd’s mee naar Raalte. Je let vervolgens op de band die net opgetreden heeft, maar je weet ook welke band er komt. Ik scan ook steeds het publiek in de tent. Als er een jonge band als My Baby heeft opgetreden met veel relatief jongere fans, dan kun je zo een lekkere soulplaat opzetten. Of iets van Beth Hart. Na een bluesrocker zoals Walter Trout zet je juist een stevige klassieker op van Creedence, Brainbox of de Golden Earring. En zo werk je naar het volgende optreden toe.”

Al zo’n 18 of 19 jaar, precies weet hij het niet eens, draait hij, afwisselend met dj Hanky Panky (Henk Broeks uit Hellendoorn) op het Raalter festival. Zijn muzikale avonturen begonnen al rond zijn 15de toen hij in de jeugdsoos van Hellendoorn mocht draaien. Daarna volgden onder meer Lucky en het toenmalige Nightlife. Via Rob Telgenkamp, het in Hellendoorn wonende bestuurslid van Ribs en Blues en organisator van Dauwpop, volgde zijn entree in de muziekwereld. “Ik heb nog op de kinderen van Rob en Brendy gepast”, zo herinnert hij zich.

Koelkast
In de legendarische topjaren van de Lantaarn in Hellendoorn verwierf hij naam en faam bij artiesten en bezoekers door voor de lekkerste zelfgemaakte saté en gehaktballen te zorgen. Bij Dauwpop was hij tot een jaar of 5 geleden belast met de begeleiding van artiesten. “Bijna altijd leuke lui. Alleen die verschrikkelijke managers”, zo verzucht hij.

De ene na de andere anekdote rolt uit zijn mouw. “Artiesten stuurden een fax, dat heet dan een ‘rider’, met wat ze allemaal willen eten en drinken. Van Skik met Daniel Lohues kwam een fax binnen waarop alleen bier en droge worst, op z’n Drents dan, stond. Met Harry Cuby Muskee en zijn Blizzards maakte je ook van alles mee. De kleedkamer van de Lantaarn was toen nog gewoon het appartement van Rob en Brendy boven de zaal. Had ik voor alles gezorgd en wilden ze alleen weten of er genoeg bier in de koelkast stond.”

Rijschoolhouder
Eigenlijk had hij, zoals zoveel dj’s, zelf graag in grote bands gespeeld. “Ik heb ook veel in bandjes gespeeld. Niet het grote werk met 150 optredens per jaar of zo, maar wel regelmatig. Op mijn favoriete drums. Ik heb op de Pop Rock Factory in Nijverdal en Raalte nog slagwerklessen gegeven. Plus wat zang en een klein beetje gitaar en piano.” Maar door de combinatie van leeftijd (hij is nu 48), gezin (met vrouw en twee kinderen) en zijn drukke werkzaamheden als rijschoolschouder heeft hij het muzikale werk inmiddels op een wat lager pitje gezet. Al wil hij Ribs & Blues, waar hij meestal op eerste Pinksterdag draait, niet missen. 

“Ik zeg altijd, Ribs & Blues is wel veel groter geworden, maar klein gebleven. Met groter bedoel ik het terrein en de optredende bands, maar het is in al die jaren dezelfde gemoedelijke gezelligheid gebleven. Prachtig als je die gezinnen ziet, die kinderen, allemaal hebben ze een geweldige tijd. En dan die geweldige goede sfeer. Stoot je per ongeluk iemands bier om, dan haal je een andere, niks aan de hand. Het is zeker een geweldige organisatie. Ik weet wat er allemaal moet gebeuren voordat een band kan gaan spelen, maar dat is in Raalte altijd perfect verzorgd. Dankzij al die vrijwilligers van de carnavalsvereniging, de handbal, noem maar op. Grote klasse. Zie je Gerard Oosterlaar van Höllenboer als vrijwilliger achter de tap staan.”

Avicii
Van welke muziek houdt hij eigenlijk zelf? ”Mijn muzieksmaak is heel erg breed. Klassiek, jazz, egerländer, blues, rockabilly, country and western. Alleen dance, en dan vooral hardcore en hardstyle, vind ik wat minder. Al heb ik muzikaal gezien veel respect voor wat Avicii deed. Maar als dj bij Ribs & Blues gaat het natuurlijk niet om wat ik leuk of mooi vind. Ik ben er dan voor het publiek en speel in op wat zij voelen. Even de schuifjes van de bas omhoog als Radar Love van de Earring begint, dat wordt enorm gewaardeerd. Dan komen die high fives van bezoekers vanzelf.”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.