opinie zestig voetbalvelden met zonnepanelen willen we dat

Aan de Stobbenbroekerweg zijn er plannen voor 33 hectare zonnepanelen. Dat zijn 60 voetbalvelden. Een ondernemer ziet er brood in. Hij huurt het land van een boer en ze worden er beiden beter van. Het levert ook groene stroom op, dus het milieu wordt er ook beter van.

Maar gaan die megavelden ook niet ten koste van de biodiversiteit? In een monocultuur van gras en maïs kun je niet veel diversiteit kapot maken. Maar als je die panelen er een keer hebt staan, weet je zeker dat je de biodiversiteit niet meer terug krijgt. Blijft het gras- of maïsland, dan kun je altijd nog de stap naar diversteit maken, een stap die je bijvoorbeeld met biologische boeren bewerkstelligt.

Wat ons bevreemdt is dat er geen brede discussie ontstaat over deze aanvraag. De aanvraag ligt op de burelen van het gemeentehuis. Dus er moet over nagedacht worden. Er moet een besluit over genomen worden, ergerns tussen het de aanvrager heel makkelijk maken tot het verbieden binnen de gemeente. Juist dat soort dingen moeten straks in de omgevingsvisie komen te staan en Raalte lokt mensen met ijs en kroketten daar over mee te praten. Waarom dan niet nu al, over iets dat nú speelt?

Als dat maar niet net zo gaat als met die megastallen waar politici achteraf van zeggen dat ze dat anders hadden moeten doen. Laten we ons niet twee keer stoten aan dezelfde steen…

Daarom vindt Raalte Natuurlijk: voordat er ook maar één vergunning verstrekt wordt voor weilanden vol zonnepanelen, moet daar eerst een brede maatschappelijke discussie over gevoerd worden.

Harrie Kiekebosch
Raalte Natuurlijk

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.