opening koele kast en geitenpolonaise bij reimert biologisch geitenhouderij in marienheem

Om de opening door Ben Haarman, voorzitter van landbouworganisatie LTO in Oost-Nederland, extra feestelijk te maken, wordt om 13.15 uur het sein gegeven voor een geitenpolonaise. Iedereen is welkom.

“Geiten zijn in de stal drukker dan koeien, maar als ze voor de eerste keer het weiland weer in gaan, dan zijn ze zeker blij, maar minder springerig. Daarom noemen we het een geitenpolonaise”, zo legt Gerard Reimert uit. Hij runt samen met echtgenote Ans en dochter Lisa het biologische bedrijf met zo’n 1.400 geiten en 450 jonge dieren.

Het idee voor de ‘Koele Kast’ komt van Ans. “Tijdens de drukke lammertijd in februari geef je de jonge geitjes flessenmelk. Dan heb je de tijd om rustig na te denken. We hebben het hier altijd belangrijk gevonden om buren en burgers te ontvangen en te informeren over ons bedrijf. Het Panorama van Salland achter op een stal trekt altijd veel kijkers. Ook loopt het Snappertspad van het ommetje van Mariënheem achter over ons weiland en door ons bos,. Met zo’n verkoopautomaat maak je zo’n bezoekje nog leuker en interessanter.”

In de ‘Koele Kast’ zullen vooral biologische geitenkaasjes te koop zijn, van Fenegriekkaas (met fenegriekzaad voor een walnootachtige, kruidige smaak) tot Geitenkaas Weidebloemen (met honingklaver, kamille en goudsbloemen), aangevuld met (ook gangbare) koeienkaasjes en blokjes kaas. “En bijvoorbeeld ook aspergekaas in het seizoen. Of zwarte kaas, Black Lemon. We moeten komende tijd nog kijken wat wel of niet aanslaat, maar het zijn in ieder geval niet de bekende kazen die je in de supermarkt vindt”, zo vertelt Ans. Veel van die kaasjes worden gemaakt van de eigen melk van de geiten van Reimert, aangevuld met die van enkele andere biologische geitenhouders in Overijssel.

Aardbeien
Bij kaas hoeft het overigens niet te blijven, er zijn zo’n negentig vakjes in de nieuwe automaat. Daar kunnen bijvoorbeeld aardbeien in van een bevriende collega in. De Reimerts zijn vorig najaar heel bewust lid geworden van ‘Salland Boert en Eet Bewust’ en hebben daar veel collega-boeren ontmoet. “Het is mooi om andere Sallandse boeren te spreken die net als wij erg gemotiveerd zijn om die verbinding met de burger te leggen. En dan wordt het makkelijker om bij zo’n collega iets te bestellen. Zoals aardbeien dus.“

Over enkele jaren ligt er misschien zelfs eigen geitenvlees in de automaat. Op het bedrijf wordt namelijk een groeiend percentage van de geboren geitenbokjes zelf gehouden. “Maar dat is iets waar we op wat langere termijn aan denken.”

Kritiek
De automaat komt niet langs de Wissinkweg te staan, maar onder een overkapping op het erf zelf. Een bewuste keuze. “Want vaak zal dan de boer of boerin rondlopen om desgewenst wat meer te vertellen.” Rijk zullen ze er niet van worden. “Maar dat geeft niks. Het is al mooi als we de flinke investering en onze arbeid terug verdienen. Belangrijker is dat we de mensen hier laten zien wat we doen. Er is afgelopen jaren best veel kritiek op onze sector geweest, vooral door sommige partijen in de Overijsselse politiek, maar we hebben hier nauwelijks vragen over eventuele gezondheidsrisico’s gehad. Je moet volgens mij mensen niet bang maken als je dat niet goed kunt onderbouwen.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.