nieuwe stiltekamer geopend tijdens open dag de cirkel

Foto: Klaas Koekkoek en Marian Kalfs van hospice de Cirkel in de nieuwe, aangebouwde familie-stiltekamer. Achter hen de buitenmuur van het hospice die nu een binnenmuur is geworden.

“Als we gasten in alle vier kamers hadden, dat komt inmiddels een paar keer per jaar voor, dan was het met familie en vrienden op bezoek en onze aanwezige vrijwilligers soms echt propvol in de bestaande zitkamer. Met deze nieuwe familie-stiltekamer heeft de familie een plek om zich rustig terug te trekken.”

De bouw is binnen het budget gebleven, mede omdat veel kleiner werk door de vrijwilligers van de Cirkel zelf is gedaan. Op langere termijn zijn er zelfs plannen voor het grasveld dat nu nog tussen de Cirkel en school De Horizon ligt. “We denken er heel voorzichtig aan om dat veldje in de toekomst op te splitsen in een extra trapveldje voor de kinderen van de Horizon en een verdere uitbreiding van de Cirkel. Dat zal nodig zijn als we structureel drie van de vier kamers met gasten bezet hebben. Nu is dat gemiddeld nog zo’n twee kamers met enkele keren een uitschieter naar drie of vier gasten. Met onze huidige 55 vrijwilligers kunnen we dat aan. Je hebt het dan wel over acht vrijwilligers per dag gedurende de hele week. Daarom blijven nieuwe vrijwilligers altijd welkom. Niet alleen voor het hospice maar ook voor de terminale thuiszorg. Zo’n open dag levert gelukkig vaak nieuwe geïnteresseerden op. Vorig jaar hielden we zelfs tien nieuwe vrijwilligers over aan de open dag toen. Dit jaar gaan we op 3 juli ook weer een speciale vrijwilligersavond houden ergens in het dorp, niet alleen voor het hospice maar ook voor de terminale thuiszorg.”

Betaald
Daarbij wordt ook gezocht naar vrijwilligers met bijvoorbeeld leidinggevende of coördinerende ervaring in de zorg. “We hebben nu drie betaalde coördinatoren en dat worden er door omstandigheden straks twee. Om die te ondersteunen en tijdens vakantie en ziekte goed te kunnen vervangen zoeken we enkele vrijwilligers die echt kennis en ervaring hebben op dit gebied, bijvoorbeeld in een verpleeghuis of ziekenhuis.”

Marian Kalfs van de Vrienden van de Cirkel is ook blij met de open dag 2 juni. “Langzamerhand raakt de terminale zorg wat meer uit de taboesfeer, maar toch, we zijn er nog lang niet. Wij proberen er alles aan te doen om meer openheid te bieden en de laatste levensfase open en toegankelijk te maken.”

Hoe gaat het eigenlijk als er gasten zijn tijdens het open huis? “Het belang van die gasten staat altijd voorop. Sommigen kunnen die drukte niet aan, dan blijft hun kamer gesloten, anderen vinden die bezoekers juist heel leuk. Ook bij de bouw van de familie-stiltekamer stonden de belangen van de gasten voorop. Soms hebben de bouwvakkers ook echt even het werk moeten neerleggen. Maar er was ook een gast die met zijn rolstoel naar het werk kwam kijken, dat vond hij leuk.”

 

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.