marcel haarman gecertificeerd voor dementievriendelijke uitvaart

“Doordat de zorg steeds beter wordt, overleeft de partner met dementie regelmatig zijn of haar partner”, zo stelt Haarman. “Maar vaak zijn nabestaanden daar niet op berekend en zoeken zij naar handvaten om hiermee om te gaan. Pa is overleden maar hoe betrekken we ma bij het overlijden? Het zorgt vaak voor dubbel verdriet.”

Op dit moment leven er in ons land ongeveer 270.000 mensen met dementie. De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in Nederland in 2040 zal groeien naar 550.000. Mensen worden steeds ouder en hebben daardoor meer kans om dementie te krijgen. “Dit alles zal een enorme invloed hebben op onze samenleving”, zo stelt Haarman.

Haarman zegt bijna altijd ‘ja’ als nabestaanden hem vragen of een partner met dementie moet worden ingelicht. “Volgens de Groningse hoogleraar voor oudergeneeskunde, Joris Slaets is het moeilijk te voorspellen wat iemand zich nog zal herinneren van het afscheid. Maar de kans ontnemen om verdriet een plek te geven, is nogal wat. Bovendien zegt hij, is de verbondenheid tussen achterblijvers groter als ze het verlies hebben kunnen delen. Natuurlijk kunnen zij onrustig of verdrietig worden, maar het meest trieste scenario is niets meer te voelen.”

Hij adviseert dan ook om de partner met dementie zoveel mogelijk bij de uitvaart te betrekken, waarbij, zowel in de voorbereiding als in de uitvoering, tijd en ruimte is voor de nabestaande met dementie en er met name wordt gekeken naar wat nog wel mogelijk is in plaats van naar wat niet kan. “Meestal is het voor iemand met dementie mogelijk om afscheid te nemen van de overledene en deel te nemen aan de afscheidsbijeenkomst”, vervolgt hij. “Dit nogal eens in tegenstelling tot de condoleance. Al die mensen die de hand willen schudden of een vraag stellen waarop iemand het antwoord niet weet; te druk, te veel prikkels. Al die indrukken kan het verstand niet aan.”

Marcel Haarman persoonlijke uitvaartverzorging is bereikbaar via tel. 0572 – 356671, mob. 06 -19628354 of e-mail: info@uitvaartverzorging-raalte.nl. Zie verder staging2.uitvaartverzorging-raalte.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.