kunstschilderes uit haarle opent expositie van rock n roll schilderijen

Mariët maakt goed gebruik van de mogelijkheden van social media. Ze plugt haar werk onder andere via bandpagina’s, hetgeen haar inmiddels vijfduizend Facebookvrienden heeft opgeleverd. Haar Facebookgroep ‘JetArt Vriendenclub’ (JetArt is haar werknaam) heeft inmiddels ruim 2.200 leden. Alleen al haar portret van Blondie leverde tienduizend likes uit de hele wereld op.

Maar ook haar andere doeken maken indruk. “Ik had een schilderij van James Hetfield van Metallica gemaakt”, vertelt Mariët. “Dat had ik op Facebook gezet. Daar reageerde een meisje onder. Ze tagde een vriend en zei: ‘Dat kun jij beter’. Hij reageerde wat later. ‘Echt niet, ik ben fotograaf’. Waarna dat meisje zich uiteindelijk bij me verontschuldigde. ‘Ik dacht dat het een foto was’.”

Mariët wil verder met haar schilderkunst. En daar hoort commercie nou eenmaal ook bij. “Ik heb van alles gedaan”, vertelt ze. “Zo had ik dertien jaar een commerciële functie als verkoper van verpakkingen. Daarnaast heb ik ook voor een makelaarskantoor gewerkt. Nu ben ik lerares vaktekenen op het ROC Twente in Almelo. Het is alsof alles nu samenkomt.”

Rolling Stones
Haar eerste tekenopdrachten kreeg ze al toen ze nog geen 12 was. Daarnaast beschilderde ze naar eigen schatting zo’n tachtig spijkerjasjes met hoezen van bekende (hard)rockbands als Saxon en Iron Maiden. Daarna volgde ze de kunstacademie. Allerlei minder leuke gebeurtenissen in haar leven, onder andere een partner die een einde aan zijn leven maakte, zorgden ervoor dat ze de passie voor schilderen verloor.

Maar zo’n jaar geleden probeerde ze het weer. Haar eerste werken hadden niets met muziek te maken. Het was Brenda, een meid die haar nagels deed, die haar ervan overtuigde om er verder mee te gaan. “Ik vertelde haar over mijn leven. ‘Je moet voor je passie gaan’, zei ze. Toen kwam ik aan het denken. Wat zijn mijn passies eigenlijk. Schilderen en muziek dus.” Ze begon met een schilderij van de Rolling Stones. Drie maand deed ze erover. Maar daarna volgden in een recordtempo meer werken.

Ruim twintig heeft ze er nu af. Helden van toen, Iggy Pop, Blondie, Lemmy (van Motörhead), Herman Brood, Janis Joplin en anderen, maar ook een recente act als Bökkers. “Het voelt alsof het helemaal vanzelf gaat.”

Ogen
Ze schildert met licht, dat hebben anderen haar al vaak verteld. “Ik begin met een donkere achtergrond. Een mengelmoesje van bruin, blauw en rood, dat ik zelf maak. Daarna begin ik met de ogen. Die moeten stralen, dat vind ik enorm belangrijk. Pas als ik over de ogen tevreden ben, volgt de rest. Ik gebruik bestaande foto’s als voorbeeld, maar ik geef er mijn eigen draai aan. Vaak zijn het zwart/wit-foto’s, waaraan ik zelf kleur toevoeg.”

Het is haar doel dat zoveel mogelijk mensen haar werk in huis krijgen. Voor haar schilderijen, vaak op enorme doeken, vraagt ze duizenden euro’s, niet haalbaar voor Jan met de pet, maar ze wil reproducties op ware grootte laten maken en posters. “Zo’n repro zal zo’n 400 euro kosten, een poster drie, vier tientjes. Ik wil dat de ogen die ik schilder bij zoveel mogelijk mensen de kamer in kunnen kijken.”

De belangstelling komt inmiddels vanuit de hele wereld. Soms is er ook kritiek. “Ik had Lemmy geschilderd met een Les Paul. Allemaal fans die dat niet snapten. ‘Hij is een bassist en bespeelt een Rickenbacker’. Maar ja, op de foto die ik gebruikte, staat-ie toch echt met een Les Paul. Hij speelde ook gitaar en mondharmonica. Voor de gein heb ik er op een gegeven moment maar een basgitaar in gephotoshopt. ‘Jongens, daar hebben jullie jullie basgitaar!”

Feestje
Ze heeft inmiddels ook enkele opdrachten aangenomen. Grotendeels portretten van musici. “Mensen zeggen me wel eens dat ik Máxima moet schilderen of landschappen. Echt niet. Dat past niet bij me.” Vandaar dat ze de opening van haar expositie ook op eigen manier heeft ingevuld. Met een live band (The Damned Few uit Haarle) en een biertje. “Gewoon lekker laagdrempelig. Het gaat me ook vooral om het feestje!” Ze heeft een enorm spandoek laten bedrukken met haar portret van Blondie. Dat hangt aan een paar bomen aan de N35 bij Haarle. “Met haar borsten goed zichtbaar. Daar wordt natuurlijk over gepraat. Dat heb ik expres gedaan! Ik doe het op mijn eigen manier. Er komen wel eens mensen bij me die er verstand van hebben. ‘Oh, jij gebruikt die-en-die techniek. ‘Dat kan wel’, zeg ik dan. ‘Maar ik schilder gewoon van donker naar licht!’”

Bennie Jolink
De opening van haar expositie bij haar woning aan de Veldhuisweg 3 in Haarle duurt van 15.00 tot 23.00 uur. Tijd genoeg voor de liefhebbers om het te combineren met een bezoekje aan de openingsavond van Ribs & Blues. Voor andere dagen kan men een afspraak maken via info@jetart.nl of mob. 06-30816728. Haar werk komt tijdens de Week van de Amateurkunst (29 mei tot en met 3 juni) te hangen in de tuin van Taveerne Tivoli. Daarna volgt vanaf 21 juni een expositie in de Hip in Deventer. Haar schilderij van Bennie Jolink komt in Hummelo te hangen. Later dit jaar, op 2 september, gaat het tijdens het Høkersweekend onder de hamer. De opbrengst is bestemd voor Stichting Ondersteuning Neurologie Malawi.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.