jan terlouw in hoftheater de landbouw het moet anders en dat kan

De boodschap van Terlouw, natuurkundige, politicus en schrijver, is niet negatief. Wel alarmerend: “Zonder verlies van welvaart kunnen we de aarde redden en dus ons eigen leven op deze planeet!” Wegkijken en denken dat het wel goed komt is voor hem geen optie. “Landbouw in Nederland gaat alleen maar om productie. Meer, meer, meer. Dat kan gewoon niet langer. Maar die boeren moeten wel, want zij bepalen de prijzen niet, dat doen de grote bedrijven tussen boer en consument. Voedsel is onderdeel van de vrije markt. En één ding is zeker, dan geldt binnen de korste keren het recht van de sterkste, de wet van jungle noem ik dat. Om dat te veranderen hebben we een marktmeester nodig. Een eerlijke marktmeester, die rekening houdt met alle belangen! En daar hebben we de politiek voor nodig.”

Verandering begint bij bewustwording. Dan is er bij jongeren de meeste winst te behalen. Daarom is de helft van ‘t Hoftheater gevuld met jongeren van Carmelcollege Salland. Want dat was een eis van Terlouw toen Heel Salland Biologisch hem vroeg, dat er wel veel jongeren in de zaal zouden zitten. “Want zij moeten verder met deze aarde.” De andere helft is vanaf nu voor een tientje in de openbare verkoop via het Hoftheater.

Een groep leerlingen van het Carmel bereiden de avond ook voor. Terlouw krijgt uitgebreid het woord. Er is ook ruimte voor vraag en antwoord. En aan de hand van een aantal stellingen kan de zaal ook meepraten. Terlouw deed tijdens het voorgesprek al twee voorzetten voor discussie: vlees moet met tien procent extra belast worden en in het onderwijs is volstrekt te weinig aandacht voor de stand van de aarde.

Op maandag 25 juni komt Terlouw naar het Hoftheater Raalte. Het programma beging om 19.30 uur en duurt tot maximaal 21.30 uur. De kaartjes kosten 10 euro. 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.