ijsseltheaterfietstocht blijft met beide benen op de grond

De IJsseltheaterfietstocht beleeft dit jaar op zaterdag 26 en zondag 27 mei haar twaalfde editie. De deelnemers wacht beide dagen een route van circa dertig kilometer langs Olst, Wijhe en de overkant van de IJssel. Onderweg komen ze per dag langs zeven acts. Het programma is beide dagen verschillend. De insteek is breed. Van acrobatiek/theater van de Tsjechische Jana Korb tot een theatervoorstelling over de terugkeer van de wolf in Nederland; van de theaterklassieker ‘Op hoop van zegen’ tot een Wim Sonneveld-programma. “En dan programmeren we dit jaar naast die veertien acts in totaal op zaterdag- en zondagavond ook nog twee muzikale acts bij de Bökkers Mölle en de Longhorn”, vertelt Arie. “We willen proberen om mensen van buiten hier te laten verblijven. Die opdracht hebben we ook meegekregen van de gemeente. Zo bieden we ze wat extra’s.”

De IJsseltheaterfietstocht zoekt qua programmering de grenzen op. In de aanloop naar het evenement verzorgen Dez Maarsen en Rick Koekoek een workshop BMX-rijden voor de basisschooljeugd. Op zaterdag is er bovendien een demonstratie van het tweetal opgenomen in het programma. “Je kunt je afvragen of het theater is, maar het is wel een show”, stelt Arie. “En het is bovendien een mooie manier om de jeugd meer bij ons evenement te betrekken.”

Budget
Qua bezoekersaantallen mag Arie dan geen verdere ambities hebben, wel gaat hij nog steeds voor een extra kwaliteitsimpuls. Daartoe hoopt hij het budget in de loop van de komende jaren te kunnen verhogen van circa 17.000 (iets meer dan vijftig procent subsidie, de rest afkomstig van sponsoren, fondsen en donateurs) naar circa 25.000 euro. “Daar gaan we dit jaar trouwens al flink overheen”, vertelt hij. “Dat komt ook door het Gelderse project ‘Theater over Grenzen’, waarmee we aansluiting hebben gevonden. Op meerdere locaties langs de grens van Gelderland komen speciale theaterstukken. De organisatie belde ons omdat ze in dit gebied nog niets hadden. Daar was iedereen enthousiast over. Piet Terpstra, de voorzitter van Stichting Theater Langs de IJssel, stuitte op het verhaal over het klooster bij Oene. Regisseur Peter van Dijk heeft dat idee daarna verder uitgewerkt tot het stuk ‘Het kloosterbier uit Nazareth. In totaal werken zo’n vijftig acteurs, amateurs en semi-professionals, mee. Het wordt een enorme productie. De bezoekers aan de fietstocht op zaterdag komen er langs.”

Ida Pluckroos
Naast de IJsseltheaterfietstocht zijn er nog twee datums waarop men de voorstelling (bij Oene) kan zien. Op 9 en 23 juni zijn er telkens twee uitvoeringen. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Rond 1620 is Ida Pluckroos de laatst overgebleven non in het klooster. Ze zorgt voor de opvang van zieken en wezen. Daarnaast brouwt ze een bijzonder kloosterbier. Een doorn in het oog van de dominee die dat te bourgondisch vindt. Bovendien azen machthebbers in de regio op het klooster en de opbrengsten van het bier. Ida verzint daarop een list.

Arie stond elf jaar geleden aan de basis van de IJsseltheaterfietstocht. “Ik woonde nog maar net met mijn partner in Olst. Ik zocht een manier om mensen te leren kennen. Zelf hebben we een theaterbureau, dus de link met theater was er. Ik wist dat Hans Jansen van de Olsterhof hier ook dingen deed met muziek. Hij wilde meteen meewerken. Daarna ben ik in gesprek gegaan met de Bibliotheek en de theaters in Olst en Wijhe. Iedereen zei gelijk ja. En ook van de gemeente kregen we financiële ondersteuning. Het begon met een theatertocht gericht op gezinnen. De acts waren allemaal voor de jeugd. Dat hebben we een jaar of drie zo gedaan.”

‘De grootste lol’
Daarnaast organiseerde Arie ook de culturele manifestatie ‘Kunst aan het Water’ bij de Lange Kolk in Den Nul. “Maar na twee keer leek daar geen groei in te zitten.” Een gesprek met Ans Otterloo, destijds wethouder van Olst-Wijhe overtuigde Arie er (definitief) van om alleen verder te gaan met de IJsseltheaterfietstocht. “Tijdens de derde editie nam ik een kijkje bij een voorstelling in Diepenveen. ‘Biggetjes Roze’, geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Daar zag ik allemaal ouders en 50-plussers de grootste lol hebben. Maar eigenlijk kon dat niet. Vanaf dat moment zijn we gaan inzetten op een breder programma voor alle leeftijden. En dit wordt dus al de twaalfde editie. Het blijft leuk, maar het is wel heel veel werk.”

Water
Qua programmering heeft Arie nog wel enkele wensen voor de toekomst. “Ik zou graag wat meer voorstellingen bij het water organiseren. Dit jaar hebben we op zondag de theatergroep Vloeistof die een voorstelling verzorgt bij de Lange Kolk. Daarvoor komt er een dak van een huis in het water te liggen, dat dan dienst zal doen als podium. Ik ben daar erg blij mee. We hebben hier natuurlijk veel water. Helaas is de IJssel alleen niet echt geschikt. Dat hebben we wel eens geprobeerd, maar er zit nogal wat stroming in de rivier. De boot waarop de acteurs stonden, bleef niet stil genoeg liggen…”

Starten aan de IJsseltheaterfietstocht kan beide dagen om 10.00 uur bij De Olsterhof in Olst, ’t Praothuus in Wijhe, IJsselzicht in Veessen en op zondag ook het Buurthuis in Middel. Daarnaast zijn er per locatie ook twee (latere) instaptijden, maar dan krijgt men niet alle voorstellingen meer te zien. Deelname aan de IJsseltheaterfietstocht is gratis. Meer informatie op staging2.theaterlangsdeijssel.nl.

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.