haalbaarheidsonderzoek naar verkabeling bij raalte zuid

Ook werkgroep Raalte Kabelvrij staat achter de beslissing. De kostenvermeerdering heeft geen negatieve gevolgen voor de financiën van Raalte. Sterker nog, de gemeente is minder geld kwijt. Dit omdat het haalbaarheidsonderzoek voor 80 procent gefinancierd zal worden door het Rijk. De gemeente betaalt dus ‘slechts’ 9.200 euro.

Het haalbaarheidsonderzoek moet meer duidelijkheid bieden over alles wat erbij komt kijken om de hoogspanningskabels te verkabelen: de kosten, maar ook waar de kabels dan onder de grond moeten komen liggen. Per kilometer geldt een landelijke richtprijs van 3,1 miljoen. Raalte heeft twee kilometer bij Raalte Zuid, hetgeen de richtprijs voor het kostenplaatje op circa 6,2 miljoen brengt. Aanvankelijk zou het Rijk daarvan 75 procent vergoeden, maar na inspanningen van gemeenten, verenigd in het Platform Hoogspanning, is dat percentage recentelijk verhoogd naar 80 procent. 20 procent komt dus voor rekening van de gemeente (en eventueel andere overheden). Ook de kosten van het haalbaarheidsonderzoek vallen onder die nieuwe regeling.
Raalte trekt in deze gezamenlijk op met de gemeenten Deventer en Almelo, die ook tracés willen verkabelen. “Het zou mooi zijn als de Provincie ook een steentje bij zou willen dragen”, stelt wethouder Wout Wagenmans. “We zijn in overleg, we kijken wat er haalbaar is.” Wagenmans stelt wel dat een bijdrage van de provincie nodig is. “Als het ons 1,2 miljoen moet gaan kosten, dan is het niet haalbaar.” Hij wil zich niet concreet uitlaten over de kans van slagen. “Maar de sfeer is goed… De Gedeputeerde staat er positief in. Ik hoop dat de provincie haar verantwoordelijkheid neemt.” Maar hoe dan ook, dat benadrukt Wagenmans ook, zijn de gemeente en bewoners van Raalte-Zuid er nog lang niet. “Het is in beweging, dat wel. Maar als het allemaal doorgaat, gaan er waarschijnlijk nog wel jaren overheen voordat het allemaal gerealiseerd kan worden.”

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.