ggd ijsselland start project over zelfmoord

Spreken over zelfmoordgedachten en -plannen is voor de meeste mensen heel lastig en soms zelfs een taboe. Het niet durven of kunnen delen van een innerlijke strijd kan veel eenzaamheid en psychische klachten veroorzaken. Vaak heeft de omgeving van iemand die worstelt met nare gedachten al lang in de gaten dat het niet goed gaat met hem of haar. We weten dat praten helpt om de eenzaamheid te doorbreken en zelfs een enorme opluchting kan zijn.

GGD IJsselland coördineert het project Zelfmoord? Praat erover! De GGD werkt hierin samen met de elf gemeenten in de regio IJsselland en met maatschappelijke partners als de Dimence Groep.

Toenemend probleem
Zelfmoord is een toenemend probleem in Nederland en daarmee ook in IJsselland. Het aantal suïcides stijgt al jaren en de impact ervan is groot. In 2016 hebben in Nederland 1894 mensen een einde aan hun leven gemaakt. Dat komt neer op gemiddeld vijf mensen per dag. Volgens het CBS lag in de regio IJsselland het suïcidecijfer in de periode 2011-2014 hoger dan het landelijke cijfer. In 2017 maakten in IJsselland ruim 50 mensen een einde aan hun leven, ongeveer evenveel als de jaren ervoor (cijfers GGD IJsselland). Het suïcidecijfer toont slechts een fractie van het probleem. Het zegt namelijk niets over het aantal suïcidepogingen en suïcidale gedachten.

Het project Zelfmoord? Praat erover! heeft als doel de komende jaren het taboe rond suïcide te doorbreken, suïcidale gedachten en uitingen beter te signaleren en bespreekbaar te maken en waar nodig professionele hulpverlening sneller in te zetten.

Landelijke organisatie
De regio IJsselland sluit met dit project aan bij het landelijke traject Suïcidepreventie Actienetwerk (‘Supranet Community’) van 113 Zelfmoordpreventie. 113 Zelfmoordpreventie is de landelijke organisatie voor preventie van suïcide en onder andere aanjager en coördinator van de Landelijke Agenda Suïcide Preventie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De aanpak gaat uit van een internationaal effectief gebleken suïcidepreventieprogramma en bestaat uit vier onderdelen: algemene aandacht voor het onderwerp, trainingen, suïcidepreventie binnen de huisartsenpraktijk en het actief benaderen van specifieke risicogroepen om hulp te bieden.

GGD IJsselland en de elf gemeenten werken nauw samen en willen aansluiten bij de lokale situatie, kansen en mogelijkheden. Zo is er in juni een aftrap met sleutelpersonen uit de elf gemeenten en zijn er straks lokaal gatekeeperstrainingen voor mensen die contact hebben met risicogroepen. Hierover volgt binnenkort informatie. Heb jij een (hulp)vraag? Bel 0900-0113 of chat op staging2.113.nl.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.