gewoon carolien hoe omgaan met mensen met dementie

Er zijn wel vijftig soorten dementie. Op het moment zijn er 270.000 mensen met de diagnose dementie. 12.000 zijn jonger dan 65 jaar. Er komen elke dag 120 mensen bij. Er is procesvertraging mogelijk, maar helaas nog geen genezing.

Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker.

Ik heb verschillende mensen in mijn directe omgeving met dementie en leer met de gedragingen omgaan. De mensen met dementie zijn volwassenen, met een eigen geschiedenis en ieder reageert op zijn/haar eigen manier. Mijn oom uit zijn ‘niet kunnen’ richting de familie op een boze, verbaal agressieve manier (schelden, grof taalgebruik, etc). Mijn moeder blijft liefdevol, zacht, geeft krachtiger dan vroeger haar grenzen aan. Een nu overleden buurman kon in het ziekteverloop zijn seksuele verlangens niet meer goed tegenhouden.

Ik leer dat het belangrijk is om dat wat hij/zij nog kan, niet uit handen te nemen. Als het afwassen niet zo goed gaat, dan doen we het samen. In dit samen doen, voelt het fijn. Als ik mijn oom iets vraag, merk ik dat hij eerst moet stoppen met dat met dat waar hij mee bezig is. Mensen met dementie zijn, net als iedereen, bang om te falen en af te gaan. Dat voorkomen is dus belangrijk. Vergissingen corrigeren heeft weinig zin. Ik spreek ze zo veel ik kan op een directe manier aan. Als ik bij hem/haar ben, kijk ik hem/haar aan, zodat ik zeker weet dat hij/zij me verstaat. Vaak houd ik ze de arm of hand vast. Ik spreek langzaam, rustig en duidelijk en ben me nog meer bewust van het volume en de toon van mijn stem. Korte, gerichte vragen komen over. Vragen als ‘waarom’, weten ze vaak niet meer. Elke keer probeer ik gespreksstof te vinden in dat wat ze nog wel weten of dat wat er op dat moment te zien, horen, voelen is. Op het gemak stellen of afleiden.

Mantelzorgers (en indien mogelijk mensen met dementie) mogen komende maand gratis in de praktijk even wat zorgen verlichten.

Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl

 

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.